Savetnica gradonačelnika Novog Sada Ljiljana Koković prisustvovala je događaju na kom su predstavljeni rezultati realizovanog projekta „Uspostavljanje međuopštinske saradnje u cilju osnivanja Servisa podrške u mobilnosti i komunikaciji” koji su realizovali Grad Novi Sad, Grad Beograd, kao i Gradske opštine Savski venac i Vračar.

-Ovaj projekat je podržan od strane Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Vlade Švajcarske i njegova vrednost je 20 710 švajcarskih franaka. Cilj projekta je uvođenje novog servisa podrške za osobe sa invaliditetom kojim se povećava dostupnost informacijama uvođenjem novih informacionih i komunikacionih tehnologija. Tokom prošle godine razmenjivali smo znanja i iskustva dobre prakse kada je reč o unapređenju položaja osoba sa invaliditetom. Realizovano je više edukacija za osposobljavanje tumača na znakovnom jeziku, pokrenuta je mobilna aplikacija Info za sve sa servisnim informacija, kao i Facebook stanica podrške u mobilnosti i komunikaciji. Danas je i predstavnicima Grada Novog Sada uručen štampač na Brajevom pismu, na kojem će biti štampani materijali sa važnim informacijama dostupni slepim i slabovidim osobama- rekla je Ljiljana Koković.

Član Opštinskog veća gradske opštine Vračar Darko Milenković je istakao da je cilj ove međuopštinske saradnje stvaranje jednakih uslova za sve građane.

-Kao njen rezultat nastala je aplikacija za mobilne telefone sa servisnim informacijama o isključenju vode, električne energije i izmenama linija gradskog prevoza. Ti podaci nalaze se na jednom mestu i pristupačni su za sve. Mogu ih koristiti sve osobe, a takođe su dostupne kao zvučne informacije. i one na znakovnom jeziku, dok aplikacija Info za sve može biti preuzeta u Google play prodavnici -rekao je Darko Milenković.

Član Opštinskog veća gradske opštine Savski Venac Vladimir Pavlović je izrazio zadovoljstvo zbog ove međuopštinske saradnje i naglasio da je prioritet uklanjanje svih prepreka sa kojima se osobe sa invaliditetom susreću u svakodnevnom životu.

Tokom današnje posete predstavljen je rad Kancelarije za osobe sa invaliditetom, najavljene su naredne aktivnosti u okviru projekta, a gosti su posetili i Galeriju OSI art u Zmaj Jovinoj ulici br. 20 u Novom Sadu.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments