Uručena su priznanja dobitnicima Oktobarske nagrade i Novembarske povelje.

Za izuzetna ostvarenja u oblasti kulture i umetnosti, negovanjem narodnog stvaralaštva i tradicionalnih vrednosti, kroz igru, pesmu, običaje i materijalnu kulturu, čime potvrđuje identitet Grada Novog Sada kao kulturne prestonice, Oktobarska nagrada pripala je ansamblu Vila srpskog kulturno-umetničkog društva Železničar.  Za izuzetna ostvarenja u višegodišnjoj izdavačkoj delatnosti, kojima se prepoznaje, obnavlja i čuva nacionalni identitet i predstavlja svetska istorijska, umetnička i kulturna baština, ovo gradsko prizanje dodeljeno je Izdavačkoj kući Pravoslavna reč. Oktobarska nagrada uručena je i doc. dr Miroslavu Kopanji zbog izuzetnog doprinosa društvenom i privrednom razvoju, kao i ostvarenim rezultatima u promovisanju šaha u Gradu Novom Sadu.

Za rezultate u prosveti ostvarene razvijanjem stvaralačkih i radnih potencijala učenika i profesora srednjih škola u Novom Sadu, kojima se usvaja princip celoživotnog učenja i održanosti nastave u životnom okruženju, Novembarska povelja dodeljena je direktoru Tehničke škole “Mileva Marić – Ajnštajn” dr Stanku Matiću.

Ove nagrade uručili su gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić.

Oktobarska nagrada dodeljuje se povodom obeležavanja 23. oktobra, Dana oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu, dok se Novembarska povelja dodeljuje povodom obeležavanja 9. novembra 1918. godine, dana kada je srpska vojska oslobodila Novi Sad i 25. novembra 1918. godine, dana kada je Velika Narodna Skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje, donela Odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments