Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji prvi put uvodi termin elektromobilnost, a investitori i građevinari biće u obavezi da prilikom izgradnje postave punjače za električne automobile na parking mestima i u garažama, kako u javnim, tako i u privatnim objektima.

Propis definiše da je punjač za električna vozila uređaj koji može biti postavljen na površini javne namene, ili u objektu koji se koristi za javnu ili privatnu namenu, a da je mesto za punjenje električnih vozila mesto na kom je moguće puniti jedno ili više električnih vozila, ili zameniti bateriju na jednom ili više električnih vozila.

Nacrt termin elektromobilnost definiše kao poseban vid ekološkog saobraćaja, korišćenjem električnih vozila.

U Nacrtu zakona se navodi da pravila građenja u prostornom planu područja posebne namene, prostornog plana jedinice lokalne samouprave i planovima generalne i detaljne regulacije sadrže uslove i način obezbeđivanja pristupa parceli i prostor za parkiranje vozila, odnosno broj garažnih, odnosno parking mesta sa obaveznim minimalnim brojem mesta za punjenje električnih vozila. Dodaje se da ministar propisuje minimalni broj tih mesta.

Milenko Janković, direktor MOL Srbija, kaže za Kurir da njihova kompanija pozdravlja definisanje pravnih okvira za razvoj mreže električnih punjača u Srbiji, kao i da očekuju strateška dokumenta koja će jasno definisati ciljeve i smernice u ovoj oblasti.

– Prateći tržišne trendove, MOL Srbija radi na uvođenju punjača za električna vozila na servisnim stanicama. Ukoliko zakonska regulativa o obaveznim električnim punjačima na benzinskim stanicama bude usvojena, u zavisnosti od postavljenih zahteva bićemo spremni da u razumnom roku na nju odgovorimo – naveo je Janković.

Dodao je da je MOL posvećen nastavku razvoja EV infrastrukture u skladu s rastućom potražnjom i obezbeđuje infrastrukturu za punjenje električnih vozila na svojim stanicama širom regiona.

– MOL Plugee kao usluga je prisutan na stanicama u Mađarskoj, Češkoj, Rumuniji i Hrvatskoj. Naš cilj je da omogućimo našim kupcima, bez obzira na vrstu energije koju koriste za svoja vozila, da nesmetano putuju po regionu – kaže Janković.

Kurir.rs/ M. B.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments