Letnje računanje vremena 2023. godine počinje u nedelju, 26. marta. Tada ćemo, u noći između subote, 25. marta, i nedelje, 26. marta, kazaljke pomeriti za jedan sat unapred, dakle sa 2 na 3 sata. Te noći ćemo spavati sat vremena manje, ali će dan biti duži.

Pomeranje vremena može da “izbaci” naše telesne satove iz usklađenog ritma.

Pomeranje sata utiče na cirkadijalne ritmove tela – fizičke, mentalne kao i promene ponašanja. Naša tela očekuju da se određene stvari dogode u određeno vreme u toku dana (poput spavanja, buđenja i jedenja) na osnovu sunčevih signala i toga što radite te stvari iznova i iznova u isto vreme svakog dana.

Kada promenite tu rutinu, čak i za sat vremena, vaši cirkadijalni ritmovi se blago poništavaju. Tačnije, cirkadijalni ritmovi postaju blago neusklađeni u odnosu na vreme na satu, što može da odbaci vreme nekoliko dnevnih procesa koji se dešavaju u telu (kao što su san, varenje i kardiovaskularno funkcionisanje).

Foto: Arhiv/Ilustracija

Doktor Dragan Hrnčić, profesor Medicinskog fakulteta u Beograd, gostujući svojevremeno u Jutarnjem programu, objasnio je uticaj pomeranja sata na rad srca.

“Podaci nisu preterani, studije su to dokazale u razvijenim zemljama kao što su SAD, gde ima veći broj vremenskih zona i samim time hronobiologija je polje koje se više istražuje. Potom skandinavske zemlje, koje imaju specifičan odnos perioda dnevne svetlosti i njenog odsustva. Studije iz tih zemalja pokazuju da na populacionom nivou, kada gledamo širu sliku a ne pojedinca, na dan pomeranja sata i posle prelaska na letnje računanje vremena, postoji značajno veća incidencija infarkta miokarda i atrijalne fibrilacije. Pomeranje sata dovodi i do pada koncentracije, do povećanog broja saobraćajnih nesreća, jer zbog tog ukradenog sata nama se smanjuje kvalitet sna”, objasnio je lekar.

-Prelaskom na letnje vreme, mi se noću izlažemo jednom dodatnom satu svetlosti, dodatno odlažemo produkciju melatonina, glavnog hormona koji telo proizvodi preko noći, on se preko dana ne luči. A upravo je melatonin odgovoran za kvalitet sna – rekao je on.

sd.rs

4 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Gile
07/03/2023 13:17

Ako pomeranje vremena jednom godišnje utiče drastično na organizam kako tek utiče na mašinovođe vozače konduktere koji svake noći ustaju u različito vreme?Oni bi trebali za par godina da se pozdrave sa familijom .ne lupajte gluposti tolike da jedva ostanete živi.

Smene
07/03/2023 15:27

A kako li utiče na decu koja su u razvoju, a svake nedelje menjaju smenu u školi? Čas idu pre podne, a čas popodne.

Milan
07/03/2023 15:48

Ako su sve to posledice, koja je uopšte svrha da svakih šest meseci pomeramo sat.

Mile
07/03/2023 17:10

Pa neka “Struka” i doktori, zauzmu stav i javno, i složno se izbore , da se ukine taj “surogat” iz EU, jer su i oni “ukapirali”, da su pogrešili, ali čik “da priznaju”!