Претрага
Претрага
Close this search box.

Uspešne investicije i projekti u Novom Sadu: Od rekonstrukcije ulica do brze pruge, ali i raznih konkursa

Foto: Grad Novi Sad
Ove sedmice obeleženi su značajani datumi za Novi Sad, započet je rad na obnovi 12 krovova i fasada u Pašićevoj ulici, obelezena je 176. godišnjica Muzeja Vojvodine, a raspisani su i konkursi za studente i žene preduzetnice.

Na dan 23. oktobra davne 1944. godine, partizanske jedinice ušle su u Novi Sad i stavile tačku na fašističku okupaciju. Povodom obeležavanja 79. godišnjice oslobođenja Grada Novog Sada, SUBNOR Grada Novog Sada organizovao je svečanu akademiju. Tom prilikom, prisutne u Domu vojske pozdravio je zamenik gradonačelnika Novog Sada, Igor Crnobarac koji je ukazao na važnost negovanja istorije i antifašističke tradicije.

Takođe, u Gradskoj kući održana je tradicionalna svečanost povodom obeležavanja ovog značajnog datuma, kao i  25. novembra 1918. godine, dana kada je Velika Narodna Skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje donela Odluku o prisajedinjenju Banata, Bačke i Baranje Кraljevini Srbiji. Tom prilikom, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić i predsednica Skupštine Grada Novog Sada Jelena Marinković Radomirović, uručili su laureatima Oktobarsku nagradu i Novembarsku povelju.

Akcija “Bolja cena – cena za narod”, koju su građani Srbije odlično prihvatili, traje više od mesec i po dana, na čak 36 proizvoda, a nastavlja se i u narednom periodu. Tim povodom, ministar unutrašnje i spoljne trgovine, Tomislav Momirović obišao je objekat SuperVera i zaključio da ukoliko biste sve proizvode po boljoj ceni, kupili ovde u marketu, uštedeli biste čak 14.000 dinara.

Radovi na obnovi krovova i fasada na 12 objеkata u jеdnoj od najstarijih ulica u Novom Sadu počеće uskoro, a iz gradske kase je izdvojeno višе od 170,22 miliona dinara. Rеč jе o srеđivanju Pašićеvе ulicе u okviru višеgodišnjеg projеkta obnovе graditеljskog naslеđa u Novom Sadu i Pеtrovaradinu.

Nastavlja se izgradnja pruge Beograd – Budimpešta, što je jedan od najvažnijih infrastrukturnih poduhvata u Jugoistočnoj Evropi, čija vrednost prelazi četiri milijarde evra.

Foto: Instagram/Miloš Vučević

Muzej Vojvodine obeležio je 176. godinu postojanja .

Za projekat “Novi Sad – bezbedan grad” izdvojeno je 6 miliona evra.

Mladi naučnici iz Novog Sada putuju širom Evrope,  u Španiju, Italiju i Englesku. Ova grupa istraživača poznata kao “XtractTEAM” već nekoliko godina sarađuje sa Tehnološkim fakultetom Univerziteta u Novom Sadu na različitim projektima širom Evrope.

Uz obalu kanala DTD, na kraju Ulice Petra Drezgića, u blizini Klisanskog mosta, u budućnosti će se naći urbani džep sa mnoštvom sadržaja sa rekreaciju i sport. Cilj projekta jeste maksimalno unapređenje funkcionalnosti javne površine, širenje svesti o značaju malih urbanih celina za život u gradu, kao i podrške i promocije zdravim životnim navikama za decu i odrasle.

Trenutno su aktuelna dva konkursa koje je Zavod za ravnopravnkst polova raspisao  uz podršku i pomoć Pokrajinske vlade. Ono što je takođe novo jeste, je ove godine pružena podrška mladim preduzetnicama u poslu, jer će sve žene koje su svoje firme otvorile zaključno sa danom otvaranja konkursa moći da apliciraju.

Završeni su radovi na popravci kolovozne konstrukcije Okrugićeve ulice u Petrovaradinu.

Obeležena 15 godišnjica rada Turističke organizacije Grada na razvoju i promociji turizma Novog Sada. Svečanosti je prisustvovao zamenik gradonačelnika Novog Sada Igor Crnobarac koji je čestitajući godišnjicu istakao da TONS već deceniju i po predano radi na unapređenju ponude i povezivanju sa srodnim organizacijama i turoperaterima i medijskim kućama, u cilju privlačenja što većeg broja turista u Novi Sad.

Naučno tehnloški park, NS projekat „UPDATE“ osvojio dve nagrade u Španiji, Projekat Naučno-tehnološkog parka Novi Sad „UPDATE“  osvojio je nagrade za najbolji EU projekat u takmičenju Interreg Slam 2023, koje je održan u  Španiji – 1st place Awared i Social Media Award.

U Novom Sadu otvoren je Međunarodni kongres ginekologije i akušerstva koji edstavlja najznačajniji stručni i naučni skup u ovoj oblasti.

Milan Đurić je ove nedelje obeležio i godinu dana na čelu Novog Sada i tom prilikom je poručio da nema stajanja.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Đurić se ove nedelje takođe sastao u Vladi Rеpublikе Srbijе sa ministrima Goranom Vеsićеm i Irеnom Vujović i istakao da zgradnjom Cеntralnog prеčistača otpadnih voda rеšavamo višеdеcеnijski problеm u našеm Gradu.

Dеfinisani su narеdne prioritеtne aktivnosti na projеktu izgradnjе Cеntralnog prеčistača otpadnih voda koji sе rеalizujе u okviru projеka ,,Čista Srbija”, a sastanku su prisustvovali i prеdstavnici izvođača radova, kinеske kompanije CRBC.

Platforma “Tvoj Grad” je tu da omogući svim građanima da izraze svoje ideje i sugestije za unapređenje Novog Sada. Ova platforma pruža vam ne samo priliku da podelite svoje predloge, već i da glasate za već postojeće projekte koji će oblikovati budućnost grada.

vojvodinauživo.rs

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Neko
30.10.2023 07:48

Iskreno se nadam da ce dan oslobodjenja biti u decembru.

Povezane vesti