Претрага
Претрага
Close this search box.

Uspešno urađena prva totalna endoskopska zamena aortnog zaliska u Kamenici

Foto: Pexels

Na Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine (IKVBV) u Sremskoj Kamenici u ponedeljak je urađena prva totalna endoskopska zamena aortnog zaliska na tom institutu. Prva operisana osoba je 66-godišnja žena, a u istom danu, identičnom metodom, zamenjen je aortni zalistak još jednoj 69-godišnjoj pacijentkinji. Obe žene, četiri dana nakon zahvata, osećaju se dobro i stabilnog su opšteg stanja.

Najvažniji benefit ovakvog zahvata, koji je najčešće prouzrokovan aortnom stenozom, predstavlja izbegavanje presecanja grudne kosti, zbog čega je oporavak pacijenta neuporedivo kraći, nego kod konvecionalne zamene aortnog zaliska i traje svega nekoliko dana, a pacijent se već za dve nedelje vraća normalnim životnim aktivnostima. Ovaj minimalno invazivni kardiohirurški zahvat radio je tim IKVBV-a, na čelu sa rukovodiocem Klinike za kardiovaskularnu hirugiju IKVBV-a prof. dr Lazarom Velickim.

“Ono po čemu je ovakav pristup drugačiji i krajnje inovativan jeste činjenica da kroz jedan minimalan rez od tri do četiri centimetra između rebara pristupamo srčanom zalisku i menjamo ga takođe kroz taj mali rez”, kazao je nakon prve potpuno endoskopske zamene aortnog zaliska u IKVBV-u prof. Velicki.

Zbog svega toga, ovakva operacija smatra se mikroinvazivnim kardiohirurškim zahvatom, a ova metoda nije mnogo zastupljena u svetu i radi se uglavnom u razvijenim evropskim zemljama.

Institut je od ponedeljka postao jedno od svega 15-ak mesta na svetu gde se sprovodi ovaj zahvat, što potkrepljuje želju IKVBV-a da postane etablirani centar za minimalno invazivnu kardiohirurgiju, prepoznatljiv u regionalnim, ali i u globalnim okvirima, gde bi se kardiohirurzi iz čitavog sveta edukovali o totalno endoskopskoj zameni aortnog zaliska.

Aortna stenoza je druga najučestalija bolest srca, odmah nakon koronarne bolesti. Ona se smatra degenerativnom bolešću, a nastaje prenagomilavanjem kalcijuma i tada zalisci počinju da stvaraju veliki otpor protoku krvi kroz aortu. Do skoro se na IKVBV-u radilo oko 150 zamena aortnih zalistaka na godišnjem nivou, a samo u prvih deset meseci 2023. godine urađeno je već 250 operacija aortne stenoze.

Kako je populacija u Vojvodini, ali i čitavoj Srbiji sve starija, uvođenje totalne endoskopske zamene aortnog zasliska sve više dobija na značaju, a njena permanentna primena se očekuje u najbližoj budućnosti, dok će u toku naredne kalendarske godine biti primenjivana na selektovanim pacijentima.

Zahvaljujući Pokrajinskoj vladi, samo u 2023. godini IKVBV je nabavio značajnu količinu nove opreme, uključujući i novi video stub, kao i komplete instrumenata koji stvaraju preduslove da se program minimalno invazivne kardiohirurgije i dalje razvija. Isto tako, završetkom rekonstrukcije Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju IKVBV-a, dobijeni su najsavremeniji uslovi rada, kao i uslovi za negu bolesnika po svetskim standardima.

Program minimalno invazivne kardiohirurgije odavno je započet na IKVBV-u u smislu kardiohirurgije mitralnog zaliska i to sa velikim uspehom. Tokom naredne godine, po pristizanju dodatne opreme, implementiraće se program minimalno invazivne bajpas hirurgije, čime će se zaokružiti usluge minimalno invazivne kardiohirurgije, a koje će u potpunosti biti na raspolaganju pacijentima IKVBV-a.

RTV

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti