Foto: FTN

Povodom Dana Svetog Save, Fakultet tehničkih nauka je dodelio Svetosavsku nagradu svom najboljem studentu za ostvaren izuzetan uspeh tokom studija, a pored ovog tradicionalnog priznanja, prvi put su dodeljene i nagrade koje su dobile ime u čast srpskih naučnika, kao i bivših dekana FTN-a, koji su umnogome doprineli razvoju Fakulteta, ali i čitavog visokog obrazovanja u Srbiji.

Ovogodišnji laureat Svetosavske nagrade za školsku 2019/20. godinu je Milica Banović. Milica je u roku od pet godina završila osnovne i master studije Energetike, elektronike i telekomunikacija sa ukupnom prosečnom ocenom 10,00. Tokom studija bila je stipendista Ministarstva prosvete, nauke i tehnoškog razvoja, zatim Fonda za stipendiranje i podsticanje napredovanja darovitih studenata i mladih naučnih radnika i umetnika Univerziteta u Novom Sadu, kao i Fonda za mlade talente Republike Srbije. Dobitnica je nagrade Fonda “Momčilo Momo Novković“ koju joj je Fakultet tehničkih nauka dodelio 2018. godine za ostvarene izuzetne rezultate tokom osnovnih akademskih studija. Naredne godine proglašena je najboljim studentom generacije u oblasti tehničko-tehnoloških nauka na Univerzitetu u Novom Sadu. Кao volonter, bila je uključena u organizaciju brojnih manifestacija Fakulteta i učestvovala je u naučnim konferencijama iz oblasti elektrotehnike i računarstva. Paralelno dok je pohađala treću i četvrtu godinu studija, Milica je bila saradnik – demonstrator, a zatim i saradnik u nastavi na Departmanu za energetiku, elektroniku i telekomunikacije.

Milica je ovom prilikom istakla da za nju Svetosavska nagrada znači veliko priznanje ali i podsticaj i motivaciju za dalje usavršavanje u budućnosti. – Izuzetno mi je drago što je moj Fakultet prepoznao moj trud i rad tokom studija. Zato želim da poručim svojim mlađim kolegama da uče i da se trude, da pronađu neku oblast za koju imaju najviše interesovanja i da u tom pravcu usmere svoje učenje i istraživanje, a rezultati će doći – ističe Milica.

Uz Svetosavsku nagradu, prvi put su uručene nagrade Fakulteta tehničkih nauka:

“Mileva Marić-Ajnštajn”, “Nikola Tesla”, “Živojin Ćulum” i “Dragutin Zelenović”. Predviđeno je da se ove nagrade dodeljuju najboljim studentima na Danu Fakulteta tehničkih nauka, međutim, u uslovima izazvanim pandemijom COVID-19 i nemogućnosti organizovanja proslava, nagrade su za prethodnu školsku godinu dodeljene povodom školske slave Svetog Save.

Dobitnik nagrade “Mileva Marić-Ajnštajn”, koja se dodeljuje kao izuzetna nagrada za ostvaren ukupan prosek iznad 9,50 na osnovnim i master akademskim studijama najboljem studentu studijskih programa Računarstvo i automatika, Softversko inženjerstvo i informacione tehnologije, Informacioni inženjering i Primenjeno softversko inženjerstvo, je Stefan Bokić.

Bokić Stefan je završio osnovne akademske i master akademske studije sa ukupnim prosekom 9,98 na studijskom programu Računarstvo i automatika. Stefan je tokom studija svoje znanje prenosio mlađim kolegama, kao demonstrator na Departmanu za računarstvo i automatiku. – Po meni, ova nagrada je potvrda da Fakultet brine o najboljim studentima i da želi da istakne one koji su to svojim radom najviše zaslužili. Mislim da svakom studentu ne treba da bude glavna težnja odnosno cilj određena nagrada ili ocena, već da nauči što više, a pohvale i priznanja će prirodno sami doći– ističe Stefan.

Aleksa Stojković je dobitnik nagrade “Nikola Tesla”. Ova izutetna nagrada se dodeljuje najboljem studentu studijskih programa: Energetika, elektronika i telekomunikacije, Merenje i regulacija, Biomedicinsko inženjerstvo i Elektrotehnika za ostvaren ukupan prosek iznad 9,50 na osnovnim akademskim i strukovnim studijama i master akademskim i strukovnim studijama.

Aleksa je završio osnovne akademske i master akademske studije sa ukupnim prosekom 9,75 na studijskom programu Energetika, elektronika i telekomunikacije, a zatim je svoje školovanje nastavio na doktorskim studijama na ovom studijskom programu. Tokom studija bio je saradnik u nastavi na Departmanu za energetiku, elektroniku i telekomunikacije, a danas radi kao asistent na istom departmanu na Кatedri za energetsku elektroniku i pretvarače. On je istakao da nagrada “Nikola Tesla” za njega znači verifikaciju da je na pravom putu, a srednjoškolcima koji tek treba da izaberu čime žele da se bave poručio je da imaju samopouzdanja u svom odabiru studija.

– Ne gledajte samo šta je na tržištu traženo od zanimanja u datom trenutku, već ono čime suštinski želite da se bavite, jer kada radite nešto iz ljubavi, uspeh je zagarantovan. Takođe, mlađim kolegama sa FTN-a bih poručio da veruju u sebe i u svoje znanje koje su stekli jer ovde mogu mnogo da nauče od kvalitetnih profesora koji su prepoznati u naučnoj zajednici – zaključuje Aleksa.

Nagrada “Živojin Ćulum” predstavlja izuzetnu nagradu za ostvaren ukupan prosek iznad 9,50 na osnovnim i master akademskim studijama studenata Proizvodnog mašinstva, Mehanizacije i konstrukcionog mašinstva, Energetike i procesne tehnike, Tehničke mehanike i dizajna u tehnici, Čistih energetskih tehnologija, Saobraćaja i transporta i Poštanskog saobraćaja i telekomunikacija.

Dobitnik ove nagrade je Dragan Smiljanić koji je završio osnovne i master akademske studije sa ukupnim prosekom 9,90 na studijskom programu Saobraćaj i transport. Dragan je svoje studije nastavio na FTN-u na doktorskim studijama iz iste oblasti kako bi mogao da nastavi da se bavi naučnim radom koji je započeo još tokom master studija.

– Vrlo sam srećan što nam je naš fakultet omogućio da u jednom danu, u kom smo dobili ovu nagradu, postanemo svesni svog uspeha koji smo gradili tokom prethodnih pet godina. Fakultet je, naravno, osim za sticanje kvalitetnih znanja, sjajna prilika da izgradite disciplinu koju ćete primeniti sutra u svim oblastima života, što će sigurno biti prepoznato – navodi Dragan.

Laureat nagrade „Dragutin Zelenović“ je Aleksandra Vračar koja je završila osnovne i master akademske studije sa ukupnim prosekom 9,69 na studijskom programu Inženjerski menadžment. Aleksandra je tokom studija bila stipendista Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a zatim i Fonda za mlade talente. Ona je ovom prilikom navela da je već dobijala nagrade Fakulteta, ali da je nagrada „Dragutin Zelenović“ svakako najznačajnija i za nju predstavlja veliku čast što je njome krunisan završetak studija.

– Iskoristila bih ovu priliku da se zahvalim Fakultetu tehničkih nauka, osim na znanjima koja mi je pružio, što priznaje trud i ceni zalaganja nas studenata – zaključuje Aleksandra.
Nagrada “Dragutin Zelenović” je izuzetna nagrada za ostvaren ukupan prosek iznad 9,50 na osnovnim i master akademskim studijama. Za nagradu konkurišu studenti koji su završili jedan od sledećih studijskih programa: Industrijsko inženjerstvo, Inženjerski menadžment, Inženjerstvo informacionih sistema i Mehatronika.

Ova priznanja, koja se sastoje iz povelje, knjige i novčane nagrade, našim najboljima je u ime Fakulteta tehničkih nauka dodelio prof. dr Boris Dumnić, prodekan za finansije i razvoj FTN-a.

Nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments