Претрага
Претрага
Close this search box.

Vanja Petković, predsednica Udruženja “Čepom do osmeha”, razbija predrasude: U Akademskom centru zaštite životne sredine svi smo jednaki i na istom zadatku- da unapredimo položaj osoba sa invaliditetom i okolinu (FOTO)

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić/Ilustracija

Akademski centar zaštite životne sredine i održivog razvoja predstavljaće mesto gde ćemo akademsku zajednicu okupljati da približi građanima Srbije temu zaštite životne sredine, ističe Vanja Petković, predsednica udruženja “Čepom do osmeha”, o svom novom projektu i prostorijama u okviru Kreativnog distrikta u Novom Sadu. 

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Vanja razbija parolu da pojedinci ne mogu da pomognu u zaštiti životne sredine, a sebe ističe kao primer. Naime, pre deset godina naša sagovornica optimistično je krenula u projekat “Čepom do osmeha”, dok su svi oko nje bili skeptični. Primer koji je imala u svojoj porodici, kao uzor i podršku, jeste njen otac, koji je uvek bio posvećen zaštiti prirode i reciklaži. Uz sve napore, uspesi koje je ostvarilo udruženje “Čepom do osmeha” nisu zanemarljivi- do sada je podeljeno 85 pomagala osobama kojima su potrebna za dalje funkcionisanje i kvalitetniji život. Svoje vrline i ljubav prema prirodi prenela je i na svoje troje dece i supruga.

-“Čepom do osmeha” nije samo projekat, to je način života. Ja sam sva svoja uverenja utkala u to udruženje i ovaj centar. Svoju decu najbolje učim svojim primerom. Mi recikliramo, odnosimo otpad u Ćirpanovu 25, moja Petra od četiri godine kada vidi limenku itekako zna da se može reciklirati. Trudimo se da stalno razgovaramo, obilazimo prirodna staništa, da ih učimo koliko je važno saditi drveće, voziti bicikl, trotinete, zašto je važno štedeti struju.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Kroz 100 radionica ovog udruženja, na godišnjem nivou, prošlo je više od 100.000 dece. Rade i sa studentima i omladinom, a Vanja ističe da su upravo oni ključ svega.

-“Čepom do osmeha” i dalje ima kancelariju u Ćirpanovoj 25 i svaki dan prima naše građane koji donose čepove, kao i drugi otpad na reciklažu. Imamo malo ekološko ostrvo koje prihvata staklo, PET, bio otpad, limenke i papir. Tamo smo svaki dan od 8.00 do 18.00 časova, dok ćemo subotom pozivati građane da dođu u nove prostorije na Liman i donesu otpad na reciklažu, ali i da se upoznaju s novom lokacijom.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Kako dalje nastavlja, smatra da se građani informišu dosta na neadekvatnim i neproverenim izvorima.

-Mislim da akademska zajednica treba više da im pristupi, bude otvorenija i ukaže s kojim se problemima susrećemo i koja su rešenja za njih. Tu je i uzimanje neproverenih informacija od nestručnih lica, jer danas svako smatra da je stručnjak, ali prednost se ipak treba dati struci, kako u ovoj, tako i u svim drugim oblastima. U ovoj oblasti moramo uključiti naše profesore i naučnike, da približe nauku običnom građaninu i da je on shvati- ističe doktorand Petković za NS Uživo.

Novi Sad spada u pionire po pitanju ekoloških projekata u zemlji, što govore podaci lokalnih vlasti i pokretanje nove akcije sadnje drveća na teritoriji Grada. “Čepom do osmeha”, a od juče i Akademski centar zaštite životne sredine i održivog razvoja, imaju podršku Grada Novog Sada, kao i ministarstava.

-Njihova podrška je ključna. Ne možete ništa veliko da uradite ako nemate podršku. Imamo sreće što imamo njihovu potporu. Uvek smo gledali da isprobamo određenu ideju, da iza nas stoje rezultati. Kada smo se obraćali za pomoć i podršku iza nas su već stajali rezultati i oni su rado prihvatali da nam pomognu-rekla je predsednica udruženja i dodala:

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Građani moraju da shvate da u svakom projektu, koji se tiče zaštite životne sredine, ne mogu rezultati odmah da se vide. Projektima je važno da se pristupi na pravi način, a ono što smatram jako važnim jeste edukacija i što se tiče reciklaže, primarne separacije otpada. Važno je da se građani uključe, jer su oni glavna karika koja održava našu Srbiju da bude čista.

Naša sagovornica pozvala je mlade da se prijave za volontiranje, a saradnje sa velikim kompanijama i organizovanje različitih sajmova, konferencija rangira ih na visoku poziciju.

-Imamo i petoro zaposlenih u “Čepom do osmeha”, koji su osobe sa invaliditetom, koje daju doprinos zajednici. To ćemo nastaviti da radimo i u ovom centru, jer za nas svi smo jednaki i na istom zadatku- da unapredimo položaj osoba sa invaliditetom i životnu sredinu.

Ivona Karan

 

 

 

 

 

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti