Foto: slobodanvaskovic.blogspot.com

Formiranje i delovanje Narodnog Fronta trebalo bi da bude prelomna tačka u političkom životu Republike Srpske, jer je izvesno da Trivićeva nikada neće prihvatiti ulogu statiste Milorada Dodika

Novinar Slobodan Vasković objavio je novi tekst na svom blogu u kojem navodi da mladi ljudi okupljeni oko Jelene Trivić, kao nova lica, popunjavaju prazni opozicioni prostor na političkoj sceni Republike Srpske.

Tekst prenosimo u celosti:

Prva redovna skupština “Narodnog Fronta” Jelene Trivić biće održana 23.05. u Banjaluci, nakon čega će se Pokret aktivno uključiti u politički život.

1. Trivićeva se, od osnivanja Narodnog Fronta, oglašavala vrlo retko u javnosti što je bio odličan marketinški potez: Obavijao je dizanje infrastukture Pokreta određenom dozom mistike, dao mu intrigantnost; Omogućio Trivićevoj da intenzivno radi na podizanju infrastrukture i, istovremeno, sagleda vrlo precizno poziciju koju će zauzeti na političkoj sceni.

2. Nakon svega što se dešavalo oko Narodnog Fronta, potpuno je jasno da su Trivićeva i njen Pokret podjednako udaljeni od Režima, ali i takozvane opozicije, primarno SDS-a i PDP-a, koji su bili i ostali zadnja linija odbrane Dodikovog autokratskog sistema.

3. Narodni front je i pre aktivnog uključivanja u politički život već postao alternativa, što je paradoks.

4. Formiranje i delovanje Narodnog Fronta trebalo bi da bude prelomna tačka u političkom životu Republike Srpske, jer je izvesno da Trivićeva nikada neće prihvatiti ulogu statiste Milorada Dodika koju vrlo čvrsto drže čelnici PDP-a i SDS-a.

5. Izvesno je i da će Dodik konačno, na političkoj sceni, dobiti protivnika kojeg neće moći ni kupiti ni ucenjivati i od kojeg će, uvek, dobiti vrlo čvrst, konkretan  odgovor i akciju na njegove antinarodne i anticivilizacijske politike kojima satire narod u entitetu, ali i u BiH.

6. Ono što dodatno ukazuje da Narodni Front, njegovo delovanje, predstavlja prelomnu tačku na političkoj sceni, odnosno jako suprotstavljanje košnici Dodikovih ličnih interesa (u kojoj su i oni koje on ostvaruje sa navodim opozicionarima) jeste činjenica da nijedna politička ličnost, kao i nijedna stranka u osnivanju, nije toliko napadana tokom formiranja. To je paradoks, dosad neviđen na političkoj sceni RS koji je dao snažan zamah Trivićevoj, ne nanoseći joj baš nikakvu štetu.

7. Jelena Trivić, a potom i Narodni Front su pod teškom paljbom najtežih oruđa Režima i takozvane opozicije, SDS-a i PDP-a, primarno, još od početka oktobra, nakon završenih izbora koje je Dodik monstruozno pokrao, kao što je  falsifikovao i pobedu za predsednika RS.

8. Prvo je, zbog nepriznavanja rezultata izbora, teško, preteško, napadana Trivićeva, a nakon što je postalo jasno da će napustiti usahli, nikom potrebni PDP, napadi su dobili na intenzitetu. Krešendo je bila najava formiranja Fronta i od tada, pa sve do danas napadi ne prestaju; I to napadi visokog intenziteta, koji se očituju delom kroz brojne medije koje kontroliše Režim, ali i oni ispod radara, koji su podmukli, prljavi, toksični i svedoče da ni lažna opozicija, koja je svesna da nikada ne može pobediti Dodika, ne želi da ispusti mrve koje im daje.

9. Nije iznenađenje da se napadima na Trivićevu priključio i Nebojša Vukanović koji je sebe nazvao Džinom, što je, ruku na srce, zaista komično.

Vukanović očito ne može podneti činjenicu da je Trivićeva za vrlo kratko vreme izgradila veliku infrastrukturu i da je i dalje vrlo značajna u javnom životu, iako se retko, gotovo nikako, u poslednje vreme u njemu ne pojavljuje.

10. Strpljenje vlada, a ne Kraljica, oduvek je bilo, a tako će i ostati; Trivićeva je strpljiva, dok Vukanović ne poznaje suštinsko značenje te reči.

“Džin” će, ako nastavi ovim ritmom, završiti kao Ivan Pernar, koji je, svojevremeno, bio prava atrakcija na političkoj sceni Hrvatske, ali je brzo sagoreo.

Svako je kovač sopstvene sudbine, pa tako i Vukanović; Za potpisnika ovih redova nije uopšte iznenađenje njegov napad na Trivićevu, već bih bio iznenađen da nije napao.

11. Loše uštimani, razoreni, politički urušeni SDS i PDP uzaludno troše zadnje atome snage na pokušaj da postave klipove Narodnom Frontu, sa akcentom na Trvićevu. Da su toliko energije uložili u poslednje opšte izbore, koliko ulažu u napade na Trivićevu i Narodni Front, imali bi u parlamentu bar deset poslanika više.

12. Očekivano je da je najagilniji napadač Draško Stanivuković, koji na sve moguće, primarno niske i prljave manipulativne, načine juriša i dalje na Trivićevu. Međutim, on je politički gotov; Njegov kraj je na sledećim lokalnim izborima definitivan, ukoliko pre toga ne bude uhapšen zbog brojnih krivičnih dela koja je počinio.

13. Stanivuković je potpuno u Dodikovoj funkciji, a pridružio mu se i Branislav Borenović, šef gotovo nepostojećeg PDP-a, koji je u tolikoj meri toksičan da je to iznenađenje, ali samo za one koji nisu svesni njegovog beskičmenjaštva i nesposobnosti, javno iskazane, da vodi politički subjekt.

Ne postoji adresa na koju pomenuti dvojac loše uštimanih političkih mrtvaca nisu pokucali u nameri da pokušaju zadati težak udarac Trivićevoj. Ni na jednoj adresi nisu polučili nikakav uspeh. To što su ih ponegde primili, oni su potpuno pogrešno razumeli – kao obećanja da će im se pomoći u rušenju Narodnog Fronta, a ne kao poigravanje sa njima. Očekivano od neznalica.

14. Nemam uopšte potrebe šire pojašnjavati da je njihov najvažniji savetnik i saveznik Nenad Nešić, a od te bolesne koalicije, čiji je jedini cilj rušenje Fronta, tek će da zaboli glava i Borenovića i Stanivukovića. Brže nego što misle.

15. Što se tiče napada iz SDS-a kojeg je v.d. predsednika stranke Milan Miličević već doveo pod Dodikov šinjel, oni, u najvećoj meri, idu upravo od njega, Darka Babalja, koji ga kontroliše, i dela načelničke struje što želi usku saradnju sa Režimom.

Uopšte nisu vredni pojašnjenja šta za njih znači ta uska saradnja kojoj teže, ali u SDS-u postoji i krilo koje nije protiv Trivićeve i razume potrebu stvaranja alternative. Na čelu te struje je Vukota Govedarica, jedan od rijetkih u toj stranci, uz nekoliko mladih političara, koji je ostao opozicionar. Međutim, za SDS, ma koliko rasturen bio, to je premalo za istinsko opoziciono delovanje.

Skupština te stranke pokazaće da li će prevladati Babaljeva otrovna struja ili Vukotina, koja je na potpuno suprotnom krilu i od Miličevića i od Babalja.

16. Na političkoj sceni RS slede velike turbulencije; Procesi koji, između ostalog, znače i smenu političkih generacija su nezaustavljivi.

Trivićeva treba istrajati na mladim, nekompromitovanim, obrazovanim osobama, koji jesu alternativa i koji bi vratili nadu u povratak demokratije u entitet.

17. Nekoliko činjenica o Narodnom Frontu: Važno je navesti da je Pokret već parlamentaran (ima dva poslanika, zasad); Da je zastupljen u brojnim gradskim i opštinskim skupštinama (njih petnaest); Da je Pokretu pristupio zaista veliki broj mladih, nekompromitovanih ličnosti, te da se već sada može reći da će politički prostor u opozicionom delu koji je potpuno prazan, biti popunjen novim, svežim, mladim, obrazovanim političarima koji će, vremenom, izrasti u stvarne lidere.

Bitno je znati da je u osnivanju trideset Gradskih i Opštinskih odbora Fronta koji će svoja rukovodstva dobiti nakon održavanja Prve redovne Skupštine, na kojoj bi trebalo da se izabere Glavni odbor.

18. To što je Narodni Front parlamentarna stranka i već ima brojne odbornike, samo po sebi, nije najbitnije; Najvažnije je da mladi ljudi, nova lica, popune prazni opozicioni prostor na političkoj sceni Republike Srpske, čime će i masovnost Narodnog Fronta biti zagarantovana!

24sedam.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Sparta
18/05/2023 09:02

Vaskoviću, ne lupaj.. Ova jadnica ( J. Trivić ) je promašeni slučaj, zapadni igrač, ta bi sutra totalno razvlastila R. Srpsku za koju smo se borili !!! Ona je pokazala svoje pravo lažno i izdajničko lice. Nema novih mladih lica uopste, vec otima iz opozicije ljude ( PDP – SDS ) .. Sto se mene tice neka se svi raspadnu. Ona je zapadna marioneta i to smo mi narod odlično vidjeli !!! REPUBLIKA SRPSKA JE PRIORITET BROJ 1 I IZNAD SVEGA, A ONA NE BI SE BORILA DA SAČUVA RS ZA KOJU SMO GINULI !! A PROMIJENILA JE I ONA… Učitaj još »