Претрага
Претрага
Close this search box.

Važan dan za Srbiju: Predsednik Vučić danas govori na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija

Foto: EPA-EFE/JASON SZENES
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će se, prema poslednjim izmenama liste govornika na Generalnoj debati, obratiti danas u popodnevnoj sesiji kao deveti govornik, oko 18 časova po američkom vremenu, a pre njega će se video porukom obratiti predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Na Generalnoj debati će učestvovati čak 92 predsednika država i kraljeva i 58 predsednika vlada, dok će ostale državne delegacije predstavljati potpredsednici država i vlada i ministri spoljnih poslova.

Glavna tema ovogodišnjeg zasedanja Generalne skupštine UN, koja je počela 13. septembra, jeste “Prelomni trenutak: transformativna rešenja za međusobno povezane izazove”.

Kako su saopštile UN, ovogodišnja tema proizilazi iz priznanja da se svet nalazi u kritičnom trenutku u istoriji UN zbog složenih i međusobno povezanih kriza, uključujući pandemiju kovida 19, rat u Ukrajini, humanitarne izazove bez presedana, prekretnicu u klimatskim promenama, kao i sve veću zabrinutost zbog pretnji globalnoj ekonomiji.

Stoga je neophodno pronaći i fokusirati se na zajednička rešenja za ove krize i izgraditi održiviji i otporniji svet za sve i za generacije koje dolaze, navele su UN.

Inače, debatu tradicionalno otvaraju svojim obraćanjem predsednici Brazila i SAD. Za razliku od prethodne godine kada je bio ograničen broj članova delegacija zbog kovid mera, ove godine to nije slučaj, tako da se očekuje da će u kompleksu UN na Ist Riveru biti i između 2.000 i 3.000 ljudi.

rtv.rs/Tanjug

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti