Претрага
Претрага
Close this search box.

Važnost očuvanja prirode na prvom mestu: Ministarstvo zaštite životne radi na proširenju područja pod zaštitom države, cilj je očuvanje zaštićenih vrsta

Foto: nsuzivo.rs

Državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine, Sara Pavkov, izjavila je juče na promociji magazina Balkan travel – Nacionalni parkovi Srbije održanoj u Beogradu da je cilj Ministarstva i Vlade Srbije da prošire područja pod zaštitom države na devet odsto.

Pavkov je naglasila da je očuvanje nacionalnih parkova važno ne samo zbog turizma, već i zbog održivog razvoja i zaštite ugroženih vrsta.

– Naša država može da se pohvali izuzetnim lepotama i cilj nam je da ih očuvamo. Ministarstvo zaštite životne sredine uz podršku Vlade Srbije intenzivno radi na proširenju područja pod zaštitom države i cilj nam je da ta područja proširimo na devet odsto. Naši potomci će nam biti zahvalni ako spasimo nestanak vukova, orlova ili drugih zaštićenih vrsta. Mi nemamo pravo da našim potomcima uskratimo uživanje u Sopotnici ili Pešteru – istakla je Pavkov.

Ministarstvo zaštite životne sredine uz podršku Vlade Srbije već intenzivno radi na proširenju područja pod zaštitom države, a Pavkov je izrazila zadovoljstvo što se na u magazinu Balkan travel govori o lepotama svih pet nacionalnih parkova – NP Fruška gora, NP Tara, NP Đerdap, NP Kopaonik NP Šar planina, kao i o dva buduća koja su odlukom Vlade Republike Srbije trenutno u procesu zaštite – Stara planina i Kučaj-Beljanica.

– Moderni vid zaštite parkova počeo je sredinom 19. veka, a sad je taj proces značajno evoluirao. Iz Zakona o nacionalnim parkovima iz 2015. oni predstavljaju integralne delove održivog razvoja – zaključila je Pavkov.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага