Претрага
Претрага
Close this search box.

VEĆE ŠANSE ZA TRUDNOĆU U GODINAMA? U Srbiju uvezen paket reproduktivnih ćelija; Lekar: VEROVATNOĆA SE POVEĆAVA ZA 10 ODSTO!

Foto: Kurir televizija

Prvi paketi reproduktivnih ćelija uvezenih o trošku države stigli su u Srbiju iz Španije. Pored ove zemlje, Srbija uvozi materijal i iz jedne banke iz Češke i dve iz Danske.

Prijavljivanje za vantelesnu oplodnju o trošku države doniranim reproduktivnim materijalom počelo je 8. decembra telefonom, a 10. decembra i preko portala E-uprave.

Na ovu temu govorio je u jutarnjem programu Kurir televizije Aleksandar Antonović, specijalista interne medicine.

– Ovo nas dovodi u korak sa svetom. Dugo nije bilo moguće u Srbiji da se doniranim ćelijama ostvari trudnoća. Za to je bilo potrebno ići u inostranstvo. Postoji određeni broj parova koji ne mogu svojim reproduktivnim materijalima da ostvare trudnoću. Takođe postoje i žene koje su same, a žele da se ostvare kao majke pa njima može pomoći donacija sperme – kaže Antonović.

– Muškarcimna je mnogo lakše nego ženama jer oni samo daju uzorak i to je to, a žene prolaze kroz sve te hormonalne procese koji su komplikovani.

Antonović tvrdi da će na ovaj način žene iznad 35 godina imati veće šanse da ostanu u drugom stanju:

– Kako žena stari njen genetski materijal bude na neki način sve lošiji. Zato je uspešnost vantelesne oplodnje sve manja. Kriterijum uspešnosti je zdravo rođena beba. Ako tako gledamo žene ispod 35 godina imaju uspešnost negde oko 40 posto. Žena od 40 godina ima 20 posto šanse. Sada može i pre samog porođaja da se proveri da li je genetika embriona u redu, čime se šanse malo starijih žena povećavaju za 10 posto.

Kurir.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti