Претрага
Претрага
Close this search box.

Večeras na Bogojavljensku noć tačno u ponoć pogledajte u nebo i zamislite želju

Foto: Pexels

Kako pravoslavni hrišćani veruju, u Bogojavljenskoj noći se otvaraju nebesa i veruje se da se svaka želja može ispuniti, ukoliko tačno u ponoć pogledate u nebo

Bogojavljenje spada u jedan od najvećih hrišćanskih praznika, shodno tome, razvili su se mnogi narodni običaji vezani kako za sam taj dan, tako i za noć uoči Bogojavljenja.

U našoj narodnoj tradiciji postoji nekoliko odlika koje su karakteristične za bogojavljenjski dan. Tako u određenim delovima naše zemlje veruje se da, ako duva severni vetar, biće zdrava godina, a ukoliko duva “južnjak”, godina će biti puna boleština. Rodna godina će biti ako bude oblačno ili pada sneg tog dana, a vedro vreme, predskazuje lepo i sušno leto.

Običaji na Bogojavljensku noć su posebno važni za žene. Postojalo je verovanje da će mlade devojke na bogojavljensku noć na nebu ugledati lik onoga za koga će se udati, dati sebi neki nagoveštaj. Devojke su to ranije radile uz pomoć raznih narodnih verovanja i rituala.

Najpoznatiji običaj za Bogojavljensku noć, veruje se da na dan pred Bogojavljenje, u gluvo doba noći, tačno u ponoć otvaraju nebesa. Tom prilikom treba da se pogleda u nebo i zamisle želje za koje se veruje da će se sigurno ostvariti.

Za neudate devojke običaj je da veče pred Bogojavljenje stave ogledalce ispod jastuka, jer se veruje da će tako sanjati mladića za koga će se udati.

U pojedinim krajevima mlade devojke mese po četiri loptice od testa. U tri stave papirić sa imenima svojih simpatija, a jedan ostave prazan. Zatim se te loptice ubace u ključalu vodu i koja prva izbije na površinu, ona nosi papirić sa imenom ljubavi te devojke. Ukoliko je isplivala prazna loptica, znači da devojka još nije upoznala svog suđenog.

nsuzivo.rs

 

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti