Foto: Tanjug/Predrag Mitić

Ministarstvo građevinarstva će se potruditi da u narednom periodu obrati više pažnje na reke i preduzeća iz tog sektora, rekao je ministar građevinarstva Goran Vesić u Privrednoj komori Srbije na današnjoj konferenciji povodom 10 godina postojanja Agencije za upravljanje lukama.

Vreme je da Srbija posveti više pažnje rekama, poručio je Vesić.

“Izgradićemo dve fabrike za preradu otpadnih voda. U Velikom Selu smo započeli gradnju, a izgradićemo fabriku i u Batajnici. To će ukinuti više od 90 odsto svih izliva koje smo imali u Savu i Dunav. Svake godine Beograd izlije zapreminu otpadnih voda u veličini 60.000 olimpijskih bazena”, rekao je ministar.

Kako je objasnio, Srbija ne koristi dovoljno svoje reke.

“Ponašali smo se kao da nemamo toliko kilometara obale. Jedna od mojih prvih stvari koje sam radio na prethodnom poslu je spuštanje Beograda na reke i obale kojih je 200 kilometara. Mislim da će biti veoma važno da u narednom periodu više ulažemo u same potencijale na rekama”, rekao je Vesić.

Vesić je kazao da će se Ministarstvo na čijem je čelu “potruditi da u narednom periodu obrati više pažnje na reke i preduzetnike iz tog sektora”.

Kako naveo, u narednom periodu ćemo krenuti u rekonstrukciju luke u Sremskoj Mitrovici.

“Nedavno smo u podršku premijerke Srbije Ane Brnabić ušli u jedan novi projekat “Zaplovimo Srbijom”. To će nam omogućiti da bolje iskoristimo naše reke. Korišćenje rečnog prevoza u javnom prevozu nije u nadležnosti Ministarstva građevine, ali dok sam ja obavljao fukciju u Beogradu dobili smo javno-privatno partnerstvo za Javni prevoz na rekama. Tada je i rečni prevoz stavljen u sistem javnog prevoza”, poručio je Vesić.

To je rezultiralo, kako kaže, “da imamo brodsku liniju između Sremske Mitrovice i Šapca”.

Kako je objasnio, određen je prostor nove luke u Beogradu, koji će biti na lokaciji kod Pupinovog mosta.

Direktor Agencije za upravljanje rekama Vuk Petrović je rekao da je ovo jedan od najboljih trenutaka u istoriji ove Agencije.

“Srbija je centralna zemlja Balkanskog poluostrva kroz koju teku dve međunarodne reke”, rekao je Petrović.

Kako je objasnio, Agencija na čijem je čelu predstavlja dobar primer prakse i upravljanja.

Direktor Sekretarijata Dunavske komisije Manfred Zajc je poručio da Srbija ima izuzetnu važnost kada govorimo o plovidbenom sistemu.

“Srbija je druga po redu u Evropi. Oko 60 miliona tereta govori o Srbiji i o kvalitetu koji može da pruži i u ostalim segmentima te oblasti. Potrebna je jasna vizija i efikasniji istrumenti. Potrebno je uključiti institucionalne kapacitete”, rekao je Zajc.

Na svečanosti je govorio i direktor Stalnog Sekretarijata Transportne Zajednice Matej Zakonjšek koji je poručio direktoru Petroviću da “posle 10 godina upešnog poslovanja mogu da budu ponosni na svoj rad, a da su postignuti projekti sami po sebi pokazatelj adekvatne stručnosti”.

Tanjug

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
SNS Uzivo
23/04/2023 12:30

I sad ce Vesić da nam prica o ekologiji i zastiti reka, zemljo otvori se! 🙂

Last edited 1 mesec ranije by SNS Uzivo