Претрага
Претрага
Close this search box.

VEŽBANJE JE KLJUČ DOBROG ZDRAVLJA! Ovih PET procesa u našem MOZGU se odvijaju kada smo FIZIČKI AKTIVNI

Foto: elements.envato.com

Ovo su neka od objašnjenja neuropsihologa koji se sve procesi odvijaju u nama tokom vežbanja. Svi vrlo dobro znamo da je vežbanje jedan od ključeva dobrog zdravlja.

Savetuje se da se odabere neka fizička aktivnost koja će nam goditi, ali i doneti nam dobrobiti za zdravlje, bila to obična šetnja, trčanje, teretana ili neki grupni trening.

Osim što nam donosi lepši izgled, šta se dešava u našem mozgu kada vežbamo?

Prema neuropsihijatrima, ovo su procesi koje se događaju u našem mozgu kada smo fizički aktivni.

1. Povećava se dotok krvi u mozak

Fizička aktivnost stimuliše oslobađanje hemikalija koje šire krvne sudove, što dovodi do povećanog protoka krvi i kiseonika do mozga, a zauzvrat promoviše zdravlje i optimalno funkcionisanje, kažu stručnjaci.

Vaša rutina vežbanja vas neće pretvoriti u Ajnštajna preko noći, ali istraživanja pokazuju da će poboljšati celokupno kognitivno funkcionisanje i pomoći da budete sigurni, piše “Pure wow”.

2. Javlja se neurogeneza

Trčanje neće stvoriti samo privremenu navalu krvi u glavu, već može imati i neke dobre dugoročne koristi.

– Pokazalo se da vežbanje promoviše stvaranje novih neurona u hipokampusu, regionu mozga koji je ključan za učenje i pamćenje stvari – kaže doktor Sanam Hafiz, neuro i dečiji psiholog.

Ova studija iz 2018. tvrdi da ova neurogeneza hipokampusa ne rezultira samo ovim navedenom, već ima i neuroprotektivne prednosti koje usporavaju kognitivni pad.

Foto: elements.envato.com

3. Povećava se siva materija

Dr Hafiz ističe da je redovna fizička aktivnost povezana i sa poboljšanom pažnjom, koncentracijom i veštinama rešavanja problema. Studija je otkrila da redovna, umerena vežba dovodi do povećanja sive materije u prednjem delu mozga, koji je odgovoran za gore pomenute veštine.

4. Oslobađa se endorfin

Vežbanje stimuliše oslobađanje endorfina u mozgu koji doprinosi opštoj sreći, pa otuda taj blažen osećaj koji dobijate odmah posle dobrog treninga.

Kako ovo funkcioniše? Endorfini su hormoni koje proizvodi mozak da bi ublažili bol i oslobađaju se tokom stresnih i prijatnih aktivnosti. Jednom pušteni, endorfini se vezuju za opijatske receptore u mozgu i rezultat je divan.

Foto: elements.envato.com

5. Oslobađaju se neurotransmiteri koji regulišu raspoloženje

Trening je takođe povezan i sa povećanjem proizvodnje i oslobađanja dopamina i serotonina, neurotransmitera koji utiču na regulaciju raspoloženja, društveno funkcionisanje i san.

Efekat je jasan: vežba je dobar metod za ublažavanje simptoma depresije i anksioznosti promovišući oslobađanje ovih neurotransmitera koji poboljšavaju raspoloženje.

(Ona.rs)

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti