Foto: JSTOR Daily

Agencija za bezbednost saobraćaja izdala je apel zbog povećanja obima saobraćaja na svim putnim pravcima o oprezu koji je sada posebno potreban onima koji putuju zbog potencijalnih saobraćajnih nezgoda koje se mogu dogoditi

Zbog povećanja obima saobraćaja na svim putnim pravcima, posebno tranzitnim deonicama, kao i graničnim prelazima, na kojima je pored putničkih automobila povećano prisustvo motorizovanih dvotočkaša i teretnih vozila, a usled nepogodni vremenskih uslova (visoke temperature i pojava vremenskih nepogoda u vidu intenzivnih pljuskova i grada) apelujemo da svi učesnici u saobraćaju na put krenu odmorni, a da tokom detaljno isplaniranog putovanja prave pauzu na svaka dva sata vožnje.

U saobraćajnim nezgodama u Srbiji svakog dana u periodu letnjih meseci dogodi se oko 100 saobraćajnih nezgoda, odnosno u proseku leti mesečno smrtno strada oko 50 ljudi i oko 1.900 njih zadobije povrede u saobraćaju. Vozači i putnici u automobilima su najugroženija kategorija učesnika u saobraćaju (oni čine oko polovine svih nastradalih) u letnjim mesecima. Osim putničkih automobila tokom letnjih meseci su povećano ugroženi još: motociklisti, pešaci, biciklisti i u manjem procentu vozači i putnici na traktorima.

– Tokom letnjih meseci možemo uočiti povećano stradanje dece kao putnika u automobilima i zbog toga apelujemo na sve roditelje da svoju decu prevoze u odgovarajućim auto sedištima bilo da putuju na duže ili kraće relacije. U poslednjih pet godina na teritoriji Republike Srbije tokom letnjih meseci poginulo je 27 dece u saobraćaju, dok je oko 2000 dece povređeno u saobraćajnim nezgodama – rekao je direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović.

Karakteristično je da tokom letnjih meseci procentualno više odoba pogine u ranim jutarnjim časovima i kasnim večernjim časovima, nego što je to slučaj u drugom delu godine.

Kako si umor i pad koncentracije česti razlozi nastanka saobraćajnih nezgoda u letnjim mesecima preporučujemo da VOZITE ODMORNI i da:– Na put krenete naspavani, odmorni i zdravi.

– Na svaka dva sata vožnje, odmorite najmanje 15 minuta.

– U toku vožnje što češće pijete vodu.

– Klima uređaj koristite tako da razlika između spoljašnje i temperature u – vozilu bude do 7⁰C

– Izbegavate vožnju noću

– Koristite sigurnosni pojas

Iz Agencije za bezbednost saobraćaja podsećaju da je maksimalna dozvoljena brzina na auto-putevima u Srbiji 130 km/h, sa napomenom da se na svim deonicama auto-puta računa prosečna brzina.

– U naselju je 50 km/h, van naselja 80 km/h, a na moto-putu je 100 km/h – naveli su u saopštenju.
alo.rs/nsuzivo.rs
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments