Akcijom pošumljavanja, koja će početi 15. novembra, biće obeleženo 60 godina od osnivanja Nacionalnog parka Fruška gora koji će postati bogatiji za 60.000 novih sadnica.

Fruška gora je 1960. godine proglašena nacionalnim parkom i time je postala prvi nacionalni park u Srbiji. Prostire se dužinom od oko 78 km i širinom od 12 do 15 km i zahvata površinu od 255 km². Najviši vrh je Crveni Čot (539 m).

Doline i padine Fruške gore su prekrivene livadama, pašnjacima i žitnim poljima, na padinama su voćnjaci i vinogradi sa čuvenim vinskim podrumima, a delovi viši od 300 m su obrasli gustom listopadnom šumom. Na Fruškoj gori je najveća koncentracija lipove šume u Evropi. Oko 700 vrsta lekovitog bilja raste na ovoj planini. Neke od brojnih životinjskih vrsta su: srna, jelen, muflon, lasica, divlja svinja, kuna, divlja mačka, šakal, zec, itd.

 

View this post on Instagram

 

60.000 sadnica za našu Frušku goru, ostalo je je još samo 6 dana do velikog pošumljavanja @npfruska_gora

A post shared by NS Uživo (@nsuzivo.rs) on

U okviru akcije obeležavanja godišnjice predviđeno je da se pošumljavanja realizuje u periodu od završetka vegetacije 2020. godine do početka novog vegetacionog perioda 2021. godine u skladu sa epidemiološkom situacijom. Biće zasađeno 60.000 sadnica na 52 hektara.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments