Velika hit predstava “Čas anatomije” odigraće se danas, 28. novembra u 19 i 30 časova u Srpskom narodnom pozorištu, na sceni “Pera Dobrinović”.

“Šta se tom formulom želi reći? Da je vreme izmišljanja prošlo, da čitalac više ne veruje u izmišljotine, jer mu je moderno vreme, u konstelaciji svetskog sela koje umnožava bizarna fakta stvarnosti, pokazalo da ona famozna fraza Dostojevskog da ništa nije fantastičnije od stvarnosti nije samo spretna doskočica jednog književnika, već se ta fantastika stvarnosti prikazala modernom čoveku kao fantastična stvarnost: sablasni prizor grada nalik na mesečevo tle, sa dvesta hiljada mrtvih i do čudesnih razmera iznakaženih ljudskih telesa, jeste prizor do kakvog je srednjovekovna (ipak) fantazija jednog velikog pesnika mogla dospeti jedino snagom najsmelije uobrazilje, zamišljajući sličan prizor samo negde izvan ovog sveta, u dalekim predelima večne kazne i ispaštanja.

Hirošima je središna tačka onog fantastičnog sveta čiji se obrisi počinju nazirati negde sa Prvim svetskim ratom, kada se užas tajnih društava počinje ostvarivati kao masovno prinošenje ritualne žrtve na oltar ideologije, Zlatnog teleta, religije.

Pisac ne navodi mogućne izvore, jer su ti izvori u tolikoj meri prerađeni i dekomponovani – već samim svojim premeštanjem iz neliterarne ili paraliterarne sredine u srce literature – da oni više nemaju nikakvo značenje izvora, a kada ih navode, i to je najčešće samo svojevrsna književna mistifikacija, jer u literaturi, u beletristici, nema izvora.

Dužnost je pisca da tu paranoidnu stvarnost fiksira, da ispita taj suludi splet okolnosti, snagom dokumenata, ispitivanja, istražnog postupka, i da ne pokušava da, na svoju ruku, i proizvoljno, daje dijagnoze i predlaže lečenje i lekove”, Danilo Kiš.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments