Danas, Novi Sad je moderan grad sa desetinama Bulevara i ulica bulevarskog tipa, veliki broj njih građen je u ono, što bi stariji rekli srećno vreme, a imena su im davana po herojima i ustanovama tadašnjeg vremena, ali i po geografskim odrednicama.

Prvi novosadski Bulevar

Prvi novosadski Bulevar poneće ime Bulevar kraljice Marije Marije i počinjaće od novoizgrađenog mosta Kraljevića Tomislava. Bulevar je ispunjavanje težnje tadašnjih vlasti da grad spuste na Dunav, ali i da Novi Sad postane glavni grad Dunavske banovine.

Bulevar kraljice Marije(Arhiv grada)

Na Novom Bulevaru zato niče zgrada Banovine i palata pošte, a nešto kasnije i poslovne zgrade i robna kuća Stotetks. u peridu posle II svetskog rata ovde će se nalaziti korzo sa poslastičarnicom Carigrad i Kafeom Bulevar, a sam bulevar dobiće ime Bulevar maršala Tita

Kako bi opis zvučao danas?

Bulevar Mihajla Pupina prostire se od mosta Varadinska duga sagrađenog 2000. godine, na stubovima mostova Maršala Tita i Kraljevića Tomislava. Tu se danas nalazi Zgrada Vlade Vojvodine, i zgrada Pošte koja dominira vizurom ovog dela grada.

Bulevar Mihajla Pupina(Aleksandar Milutinović)

Preko puta nje je novoizgrađena Pupinova palata. Na njemu se nalaze tržni centri Bazar i New Nork, ali i sedišta mnogih finansijkih institucija. Ispred Carigrada danas se nalazi parking a dijagonalno prekoputa nalazi se restoran Gondola.

Limanski Bulevari, Bulevar 23. oktobra, Bulevar Salvadora Aljendea

Močvarno tlo, stara pruga i dunavski rukavci, opis je Limana 1960-ih godina

Arhiv grada

Na trasi nekadašnje pruge kroz obod budućih naselja Liman i Grbavica probija se Bulevar Avnoja, uz sam Dunav probija se Priobalni Bulevar što mu je radni naziv, a biće nazvan Bulevar Marksa i Engelsa, paralelan je sa Bulevarom Avnoja, a između njih nalazi se ulica Narodnog Fronta. Narodnog fronta je jedina od ove tri saobraćajnice koja nije promenila ime, nakon što je došlo do političkih promena.

Foto: Nenad Glisic(Privatna arhiva)

Od ulice Narodnog fronta kreće Bulevar 23. oktobra, on seče Bulevar Avnoja, ulicu Maksima Gorkog, Bulevar Revolucije, zatim grobljansku ulicu, Bulevar Salvadora Aljendea i završava se na praznoj poljani.

Arhiv grada

Kako bi ovaj opis zvučao danas

Moderno blokovsko stambeno naselje Liman ima gotovo 50.000 stanovnika, dom je za mnoge institucije i mesto je gde nalazi studentski grad.

Aleksandar Milutinović

Na trasi nekadašnje pruge danas se nalazi Bulevar cara Lazara, uz sam Dunav pored studenstkih domova B i C, prostire se Bulevar Despota Stefana, iako po svojim karakteristikama više podseća na običnu ulicu. Sa druge strane Ulica Narodnog Fronta, iako je široka, ima  6 kolovoznih traka i jedna je od žila kucavica Limana, nikada nije poprimila epitet Bulevara.

Bulevar oslobođenja kreće od Narodnog fronta, seče Bulevar cara Lazara, Maksim Gorkog, Jevrejsku i Futošku ulicu, zatim ulice Novosadskog sajma i Pap Pavla, nastavlja dalje i seče Bulevar kralja Petra I i završava se na Bulevaru Jaše Tomića kod železničke i autobuske stanice. Većina finansijkih institucija nalazi se na trasi ovog Bulevara, tu su i zgrada NIS-a i tržni centri Promenada i Merkator.

Aleksandar Milutnovic

Bulevari Novog naselja

Početkom 1977. godine pojavljuju se prvi obrisi urabnističke celine naselja Bistrica.

Vršačka ulica, pruža se do Bulevara revolucije, a njen produžetak biće jedan od novih bulevara budućeg naselja, dobio je ime Čaki Lajoša, a sekao je tada glavnu ulicu Bistrice, put bačkopalanačkog odreda i završavao se na Bulevaru radničke samouprave koji se završava na livadi preme Veterniku i Veterničkoj rampi.

A kako bi ovaj opis zvučao danas?

U produžetku Vršačke ulice, preko Futoškog puta, nastavlja se Bulevar Slobodana Jovanovića, seče Bulevar Jovana Dučića sa jedne i Radomira Raše Radujkova sa druge strane, a završava se na Bulevaru Vojvode Stepe. Bulevar Vojvode Stepe završava se kod Bulevara kneza Miloša, dok se na Bulevar kneza Miloša nastavlja Bulevar patrijarha Pavla.

Danas se Novo naselje i dalje zvanično zove Bistrica, iako ga mnogi ne zovu tako.
To je moderna urbanistička celina i dom je za oko 40.000 stanovnika.

Instagram grodzphoto

Novi Bulevar Bate Brkića, odnosno produžetak istoimene ulice otvoren je ove godine, a gradi se produžetak Jovana Dučića. Prema generalnom urbanističkom planu u nekoj daljoj budućnosti, produžetke bi mogli dobiti i Bulevar kneza Miloša koji bi se spojio sa Bulevarom Evrope kao i Bulevar Vojvode Stepe koji bi išao do Veternika.

 

Bulevari građeni u 21. veku

Premda je većina Bulevara građena u peridou 1970-ih i 1980-ih, dva velika Bulevara sagrađena su i u 21. veku i to na trasama pruga za Suboticu i Sombor, poneli su na početku imena Subotički i Somborski, a kasnije su to postali Bulevar Evrope i Bulevar patrijarha Pavla.

Aleksandar Milutinovic

Ove godine otvoren je i takozvani Sentandrejski bulevar na mestu istoiemnog puta.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments