Vidović: Zajedno sa grčkim kolegama ugasili smo požar i zaštitili 40 domova

Foto: Screenshot Prva TV

Vođa srpskog vatrogasno-spasilačkog tima Davor Vidović, koji se zajedno sa timom Sektora za vanredne situacije nedavno vratio iz Grčke gde su pomagali u gašenju požara, izjavio je danas da su u koordinaciji sa grčkim kolegama postavili liniju odbrane u Nea Anhialosu, uspeli da ugase požar i zaštite oko 40 domova grčkih državljana.

“Prva impresija je ponos koji svi nosimo nakon završenog posla. Kao što i sami znate, 25. jula stigao nam je poziv za pomoć od grčke civilne zaštite, što smo mi prihvatili i uputili se već taj dan praktično pravac Soluna, gde smo bili bazirani, za početak, u blizini aerodroma u Solunu, gde smo vodila računa o severu Grčke i solunskoj regiji”, rekao je on za Tanjug. Dodaje da su se istog dana, nakon što je došlo do pogoršanja situacije u drugim delovima, uputili pravac Volosa sa svim svojim raspoloživim snagama, gde je jedan veliki požar obuhvatio regiju oko samog grada. Napomenuo je da su visoka temperatura, mnogo suve materije, kao i jaki vetrovi karakteristični za obalu Grčke, doprineli bržem razvoju požara koji se spustio iz planinskih oblasti bliže gradu.

“Mi smo u tom trenutku dobili nalog da prebacimo sve svoje snage koje smo imali bliže Nea Anhialosu, što smo veoma brzo uradili i u koordinaciji sa grčkim kolegama, postavili smo liniju odbrane, pomoću koje nismo dozvolili da se ta linija požara dalje proširi. Čak smo usmerili požar prema drugom pravcu i uspeli da ugasimo taj požar i time zaštitimo oko 40 domova grčkih državljana”, istakao je on. Vidović kaže da Grčka sama po sebi ima drugačiju vegetaciju nego Srbija, dosta delova gde ne može lako da se priđe sa vozilima, drugačiju konfiguraciju terena, što, kako je objasnio, doprinosi različitom taktičkom nastupu koji koriste grčki vatrogasci. Kako je objasnio, grčki vatrogasci za početak angažuju letelice svugde gde postoji povećana opasnost po život i zdravlje vatrogasaca, naročito na nepristupačnim terenima gde je teško da ljudska noga može da kroči, a nakon dejstava letelica, helikoptera i aviona, oni moraju da obiđu celo žarište i da ograniče širenje požara na rubnim mestima gde požar može dalje da se proširi. “Mi smo za početak bili angažovani na takvim poslovima, a u nekom trenutku kako je postao znatno veći rizik po naseljena mesta, prebačeni smo i nastavili smo da radimo u naseljenim mestima gde se požar otvarao i širio”, izjavio je on.

ilustracija

Istakao je da je bila primetna znatna uzmemirenost i panika građana, koju su srpski vatrogasci svojim angažovanjem i aktivnim radom, uspeli da smanje i organizuju neku vrstu pomoći i građanima, ali i sami sebi. “Glavna pomoć je bila samo postavljanje opreme na liniji požara i bitna nam je bila logistička podrška, da obezbedimo sebi dodatne količine vode za gašenje, a pošto je temperatura bila veoma visoka, nama je bilo potrebno i hladno osveženje i voda za piće, koju smo mogli da dobijemo samo od građana na licu mesta”, naglasio je Vidović. Nakon obavljenog posla, kaže da je bila izražena veoma velika zahvalnost građana prema srpskim vatrogascima, ljudi su donosili kolače, dobili su poziv da dođemo u lokalnu piceriju na zaslužen odmor, ali zbog drugih aktivnosti su se prebacili na drugu lokaciju gde su nastavili sa radom. Smatra da će trenutna osvnovna vatrogasna obuka koja je u toku, kao i novi konkursi koji će biti raspisani, znatno ojačati Sektor za vanredne situacije i kapacitete za rad, kojem su, kako kaže, neophodni novi vatrogasci spacioci.

tanjug

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti