Претрага
Претрага
Close this search box.

Viršle Wudy zaražene listerijom povlače se sa tržišta Srbije

Izvor: Pixabay
Nakon vesti da je Agencija za bezbednost hrane Bosne i Hercegovine putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaveštena da su na tržište BiH isporučene pileće kobasice poreklom iz Italije u kojima je utvrđena prisutnost bakterije Listeria monocytogenes iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije su potvrdili za “Blic Biznis” da Uprava za veterinu sprovodi hitnu kontrolu.

-Od strane sistema za brzo obaveštavanje Evropske unije /RASFF dobili smo obaveštenje br. 2022.4497 kao hitnost da je proizvod u tipu barene kobasice brenda ‘Wudy’, uvežen iz Italije, kontaminiran bakterijom listerijom. Ova bakterija može izazvati trovanja hranom, naročito kod osetljivih kategorija populacije. Po trenutnim informacijama u Srbiju je uvežena količina u pakovanjima od 1 kg, 250 grama, 240 grama i 150 grama. Uprava za veterinu sprovodi hitnu kontrolu uveženih pošiljaka, čija će dalja distribucija biti zabranjena, a proizvod koji je dospeo na tržište biće odmah povučen i neškodljivo poništen – naveli su iz Uprave za veterinu za portal 24 sedam.

Nakon vesti o bakteriji ovaj proivod su zabranile Bosna i Hercegovina, Slovenija i Albanija.

Takođe, u Centru za ispitivanje namirnica gde su nam kazali da kada se pojavi bakterija u hrani u određenoj državi onda postoji specifičan sistem gde se obaveštavaju ostale države u regionu o tome.

-Kada se tako nešto desi postoji jedan sistem koji je veoma specifičan za javljanje i uzbunjivanje na nivou cele Evrope. Kada se to dogodi oni objave i sve države dobijaju taj izveštaj. Nakon toga se sprovodi kontrola u svakoj državi gde se gledaju i datumi proizvodnje da bi se rešio problem na najbolji mogući nači“, rekli su iz Centra za ispitivanje namirnica – piše portal 24sedam.

Podsetimo, radi se o proizvodima brenda „Wudy“ čiji je proizvođač „Agricola Tre valli Soc.Coop.A.R.L.“, P.le A.Veronesi 1 S.Martino B.A., Italija, piše u saopštenju Agencije za bezbednost hrane BiH.

Blic.rs

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Srbenda
23.09.2022 09:38

E italijani jos nas trujete i virslama. Nije vam dovoljno sto ste po nama posipali sa nato-om osiromaseni uranijum po Srbiji. Pamti pa vrati ako treba za 100 za 100 godina!

Povezane vesti