Претрага
Претрага
Close this search box.

VLADA SRBIJE POSLALA SIRIJI 105 TONA HUMANITARNE POMOĆI: Lekovi, hrana i higijena stigli do ugroženih

foto: Omar HAJ KADOUR / AFP / Profimedia

Vlada Srbija poslala je građanima Sirije, pogođenim katastrofalnim zemljotresima, 105 tona humanitarne pomoći ukupne vrednosti od oko milion evra, saopšteno je danas iz vlade.

Kontingent je upućen noćas, a čine ga lekovi, medicinska oprema i sanitetski materijal u vrednosti 71,9 milion dinara, hrana vredna 20,9 miliona dinara, šatori, agregati, ćebad, sredstva za higijenu, kao i druge potrepštine, navodi se u saopštenju.

Vlada je pomoć obezbedila u saradnji sa Republičkom direkcijom za robne rezerve, Republičkim fondom zdravstvene zašite, Ministarstvom unutrašnjih poslova, Crvenim krstom Srbije, Komesarijatom za izbeglice i migracije i domaćim kompanijama.

Otpremanju pomoći prisustvovali su ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić i ambasador Sirije u Beogradu Basem Džaman Aga.

Gašić je kazao da je “Vlada Srbije već odobrila pomoć u iznosu od milion evra koja je uplaćena Siriji”, te dodao da je u magacinima ostalo za tu namenu još blizu 100 tona pomoći.

Najavio je, kako piše u saopštenju, da će ta pomoć biti otpremljena Siriji “drumskim i morskim prevozom”.

Foto: Kineska medijska grupa

Podsetio je da je pre deset dana specijalnim letom Er Srbije upućen prvi kontingent pomoći, sedam tona robe, a da je vlada obezbedila sličan paket pomoći i Turskoj.

Ambasador Sirije zahvalio se Vladi Srbije i ministru Gašiću koji su omogućili slanje pošiljke ugroženom stanovništvu u njegovoj zemlji.

Vlada Srbije osnovala je Operativni tim za koordinaciju humanitarne pomoći za Tursku i Siriju sa zadatkom da koordinira pribavljanje informacija o njihovim potrebama u robi, određivanje vrste, količine i prioriteta upućivanja robe i načinima transporta.

Taj tim koordinira, kako je navedeno, i slanje novčane pomoći fizičkih i pravnih lica preko posebnih humanitarnih brojeva mobilnih operatera na teritoriji ; Srbije, odnosno druge prikupljene novčane pomoći.

Vlada je u saradnji sa Crvenim krstom Srbije otvorila humanitarni SMS broj 1004, a sredstva će donirati Crvenom polumesecu Sirije kroz mehanizam Međunarodnog crvenog krsta i crvenog polumeseca u Ženevi. Otvoren je i SMS broj za uplaćivanje pomoć Turskoj, 1003.

Kurir.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага