Претрага
Претрага
Close this search box.

Vrtić „Vilenjak“ proslavio Međunarodni dan fizičke aktivnosti: Kroz igru i zabavu do zdravlja i razvoja (FOTO)

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Manifestacija „U zdravom telu, zdrav duh“ u vrtiću „Vilenjak“ obeležen međunarodni dan fizičke aktivnosti. Kroz igru i zabavne aktivnosti, deca su naučila koliko je važno kretati se, vežbati i aktivno provoditi vreme, čime se doprinosi njihovom fizičkom i mentalnom razvoju.

– Danas je u vrtiću „Vilenjak“ obeležen dan fizičke aktivnosti, kroz poligonske sportske aktivnosti i uz muziku koja je važan deo celokupnog doživljaja, najmlađima je dočaran fizički pokret kao najvažniji ljudski mehnizam očuvanja zdravlja i opstanka tela. Cilj organizatora jeste da se razvija svest, od najmlađih dana, da samo pokretima tela možemo razvijati naše telo i unapređivati zdravlje – rekli su iz vrtića.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

U pripremi aktivnosti sa decom je učestvovala medicinska sestra za preventivno-zdravstvenu zaštitu Mirjana Đurić, sa zdravstveno-vaspitnim radom na datu temu. Stručni saradnici za fizičko vaspitanje: Milan Repac, Marko Bodulić, Sanja Teofanov, Sanja Čabrajac i Biljana Đurđić su osmislili inspirativne poligone, konkretne vežbe i izneli do kraja manifestaciju.

Ceo projekat je osmislila Branka Čonkić, koordinator preventivno-zdravstvene zaštite u P.U.“Radosno detinjstvo“Novi Sad, zajedno u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Vojvodine i Jelenom Kovačev, njihovom predstavnicom.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je u cilju podizanja svesti celokupne svetske javnosti o značaju i važnosti redovne fizičke aktivnosti u očuvanju i unapređenju dobrog zdravlja i blagostanja 10. maja 2002. godine pokrenula globalnu inicijativu za obeležavanje Međunarodnog dana fizičke aktivnosti.

Glavni ciljevi Međunarodnog dana fizičke aktivnosti su podizanje svesti o koristima fizičke aktivnosti u prevenciji hroničnih nezaraznih bolesti, isticanje brojnih prednosti bavljenja sportom i ukazivanje na pozitivne efekte redovnog  vežbanja, podsticanje stanovništva širom sveta na bavljenje fizičkom aktivnošću, promovisanje zdravog načina života i ponašanja kroz sport i fizičke aktivnosti.

 

Procenjuje se da se milion smrtnih slučajeva godišnje u Evropskom regionu SZO desi zbog fizičke neaktivnosti. U Evropskom regionu SZO približno 31% osoba starijih od 15 godina je nedovoljno fizički aktivno, a više od polovine stanovnika Evrope nije dovoljno fizički aktivno da bi zadovoljilo zdravstvene preporuke.

 

Prema podacima iz istraživanja zdravlja stanovništva Srbije u 2019. godini stanovnici Srbije u proseku sede 4,7 sati dnevno, najviše stanovnici Beograda (5,8 sati), gradskih naselja (5,3 sata), osobe uzrasta 75+ godine (6,1 sati), kao i oni sa visokim i višim obrazovanjem (5,5 sati). Ekscesivnom sedentarnom stilu života (sedenje 420 i više minuta tokom uobičajenog dana) je bilo izloženo 23% stanovništva Srbije i 35,1% starijih od 75 godina.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Na osnovu Istraživanja ponašanja u vezi sa zdravljem kod dece školskog uzrasta u Republici Srbiji (Health Behaviour in School-aged Children Survey, HBSC) iz 2022. godine u svim uzrasnim grupama dečaci su fizički aktivniji od devojčica, a sa godinama se zapaža smanjenje broja svakodnevno fizički aktivne dece što je posebno izraženo kod devojčica, pa je samo 16,0% devojčica u prvom razredu srednje škole svakodnevno fizički aktivno u skladu sa preporukama. I rezultati poslednjeg istraživanja zdravlja stanovništva Republike Srbije ukazuju na pad fizičke aktivnosti i kod dečaka i kod devojčica u svim uzrasnim grupama, sa 82% u 2013. godina na 68,5% u 2019. godini.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

nsuzivo.rs

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Nevena
14.05.2024 15:08

Bravo za Vilenjake

Povezane vesti