Vrućine koje smo iskusili do sad su ništa u poređenju sa onim što nam se približava – NASA objavila vremensku prognozu za 2024. i već sada možemo da se zabrinemo

Foto: Aaron Chown/PA via AP
Postoji oko pedeset posto šanse da će 2023. biti najtoplija ikad zabeležena godina, a očekuje se da će 2024. biti još gora, predvideli su u ponedeljak zvaničnici američke vlade.

Do sada je 2023. treća najtoplija zabeležena godina, rekla je Sarah Kapnick, glavna zvaničnica američke Agencije za okeanska i atmosferska promatranja (NOAA). A verovatnost da će postati najtoplija iznosi “skoro 50 posto”, dodala je.

Osim globalnog otopljenja, tome doprinosi i ciklički fenomen El Nino, sinonim za dodatno globalno zatopljenje, koji zagreva površine okeana.

Trebao bi potrajati i nakon sledeće zime, predviđaju stručnjaci.

-Najjači utjecaj El Nina dogodiće se 2024. godine – rekao je NASA-in klimatolog Gavin Schmidt.

-Stoga očekujemo ne samo da će 2023. biti izrazito vruća, a možda i rekordna godina, nego i da će 2024. biti još toplija.

Foto: ABC7 New York

Oboje su govorili na konferenciji za novinare posvećenoj analizi globalnih temperatura zabeleženih prošlog meseca, za koji je NOAA potvrdila da je bio rekordan mesec.

Jul 2023. bio je najtopliji ikad zabeležen mesec na zemlji, potvrdila je prošle nedelje i evropska služba Copernicus.

-Važno je zapamtiti da će ove godine biti sveže u poređenju sa sredinom veka ako nastavimo zagrevati našu planetu emitovanjem stakleničkih plinova – istaknula je Sarah Kapnick.

Površinska temperatura okeana naročito uznemirava zvaničnike: već četvrti mesec zaredom dosegla je rekord, prema NOAA-i.

– Više od 40 posto okeana trenutno je pod morskim toplotnim talasom – upozorila je Kapnick.

To ima potencijalno katastrofalne posledice na vrste koje tamo žive, naročito na korale.

-Majka priroda šalje nam poruku, a ta poruka glasi: bolje da delujemo sada, pre nego što bude prekasno da spasimo našu klimu, odnosno, drugim rečima, spasimo našu planetu, rekao je šef NASA-e, Bill Nelson.

Hina

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti