Foto: Printscreen/Pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su kotacijske cene nafte jutros “otišle u nebesa” kao posledica novih dešavanja u Ukrajini i da je to “ono što treba da nas interesuje”. Kako je rekao da se danas određuje cena goriva, dizel bi bio više od 240 dinara, a to je ujedno i posledica rasta dolara i toga što Saudijska Arabija i Emirati nisu pristali na američki plan i dogovor unutar OPEK-a. 

“Ode sve u nebesa, to su stvari koje treba da nas interesuju.  Takođe, Ukrajina je veliki izvoznik električne energije, od Moldavije do Baltičkih zemalja. Ako oni ne izvezu struju, pojaviće se disbalans na celom evropskom tržištu. Biće pitanje da li možemo da kupimo tu struju.  Gledamo da sa Makedoncima obezbedimo gas i da imamo sigurnost da kupimo struju. Ovo će biti potpuni haos ove zime”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je, budući da Srbija ima vojne i policijske službe koje prate sukob u Ukrajini pažljivo, najavio šta će da se događa.

“Iako su i jedni i drugi očekivali lakši poraz protivnika, rekao sam da se to neće dogoditi. Iako je bila žestoka ukrajinska ofanziva, znali smo da će ruske snage da uzvrate. Neću da komentarišem, ali suština je da su cene nafte kotacijske od jutros otišle u nebesa. Da danas biramo cenu bilo bi više od 240 dinara za dizel. I zbog rasta dolara i zbog toga što Saudijska Arabija i Emirati nisu pristali na američki plan i dogovor unutar OPEK-a”, rekao je on.

O izborima

Na pitanje da li će biti izbora, Vučić je odgovorio: “Kad god bi oni koje podržavate poželeli izbore uvek bi ih dobili, ali plašim se da bi na svakim prošli lošije nego na prethodnim”.

Rekao je i da on mesecima ne izgovara imena protivnika i ne napada nikoga, već da oni napadju njega.

“Kontradikotni su u politikama i izjavama, optuživali me da ću da uvedem sankcije, pa me kritikuju što nisam, sutra će da kažu što jesi… Tu politike nema”, smatra Vučić.

Rekao je da je na konferenciji za medije u subotu govorio istinu i “šta bi trebalo da bude”.

“Govorio sam šta je ono s čim se suočavamo, šta možemo i šta ne možemo da uradimo. Postoji medijska nomenklatura koja predstavlja posebne grupe za pritisak. Cilj je da utiču na donošenje odluka rukovodstva Srbije direktno protiv interesa svoje zemlje, bilo sa istoka ili zapada. Na to sam upozorio ljude. Svi će kao kobci da se ustreme na nas, a naše je da čuvamo Srbiju. A to da će grupe za pritisak da rade strašan posao prtiv naše zemlje, u to nemojte da imate nikakve sumnje”, rekao je on.

Vučić: Želimo više Bošnjaka u vladi i drugim institucijama

Vučić je na otvaranju rekonstruisanog puta od Novog Pazara do Tutina u dužini od 20,5 km, rekao da želi da Bošnjaci imaju što više predstavnika u vladi i svim drugim državnim institucijama, u tom kraju i na svim drugim nivou, i više nego što Bošnjacima to proporcionalno pripada.

“Da vi vidite da mi Bošanjke doživaljvamo kao sestre i braću, a ne kao neko strano telo protiv kojeg moramo da se borimo”, istakao je Vučić.

Da se osećate kao svoj na svome i da znate da u Srbima imate braću i prijatelje, poručio je Vučić.

Vučić je Bošnjacima poručio da u ovim teškim i nemirnim vremenima treba da budemo jedinstveni, jedni uz druge i zajedno da rešavamo probleme i borimo za prosperitet i zajendički guramo stvari napred.

Vučić je najavio da će do kraja godine početi gradnja bolnice u Novom Pazaru, kojom će taj grad de fakto dobiti klinički centar. Naglasio je da će Bošnjaci videti koliko će tek država da uloži u taj deo Srbije. Rekao je da imamo prvog generala Bošnjaka Muharema Fazlića i da želi da Bošnjaci Vojsku Srbije doživaljavaju kao svoju vojsku i da u njoj bude više i Srba i Bošnjaka.

“Moramo mir da izgradimo zauvek, to nije samo mir u bukvalnom smislu reči, već da se se osećate dobro bez obzira na naciju i veru, da država ima jednak pristup i da neće da pravi razliku po tom pitanju”, poručio je Vučić.

Euronews

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments