Vučić: Idem u Brisel, ali sa Kurtijem nemam šta da razgovaram

Foto: Nemanja Nikolić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će danas ići u Brisel, gde će razgovarati sa visokim komesarom EU za spoljnu politiku Đuzepom Boreljom, ali da sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem neće, jer sa njim “nema šta da se razgovara”.

– On drži pridike, malo o filozofiji, malo o Marksu, a sve ostalo se tiče o progonu Srba i maltretiranju Srba. Otići ću danas da razgovaram sa Boreljom, sa Kurtijem nemam o čemu da razgovaram – kaže Vučić.

Rekao je da će na sastanak u Brisel poneti izveštaj o uhapšenim Srbima na KiM, kao i da su oni u teškoj situaciji.

Pročitao je izveštaj o stanju jednog od uhapšenih Srba.

O stanju uhapšenih Srba na KiM

– Oficir za vezu je obišao uhapšene Srbe. Otac dvoje maloletne dece ima vidljive povrede na potiljku pokrivene gazom ispod koje se prema njegovim rečima nalazi nekoliko šavova posle ušivanja povrede koje su mu pripadnici tzv. kosovske policije naneli udarcima kundakom puške. Vidljiv je hematom iznad desnog oka i obostrani hematomi na vratu… na rukama obe šake vidljive su poderotine. Upadljivo anksiozno ponašanje, vređali mu srpsku majku, rekli su mu da će ležati u zatvoru bar deset godina i da mu se na teret stavlja upad u prostorije tzv. izborne komisije i da je bacao šok bombe iz sanitetskog vozila- kazao je Vučić.

Kako je rekao, na teret mu se stavlja “upad u prostorije tzv. izborne komisije, kao i napad na vojnike KFOR-a”.

– Milovan Božović posle dva i po meseca pritvora i dalje ima vidljive povrede na nadlaktici desne ruke koje su nastale prilikom privođenja. Stavlja mu se na teret napad na službeno lice i učešće u organizovanoj kriminalnoj grupi – rekao je Vučić.

.
FOTO: IVAN RADULOVIĆ / TANJUG.

On je istakao da je interesantno da je svim uhapšenim rečeno da im se stavlja na teret širenje verske i nacionalne mržnje.

– Dušan Petrović je brutalno pretučen. On i dalje ima ožiljke kao posledice brutalnog prebijanja i odvođenja u stanicu – rekao je Vučić.

On je dodao da je uhapšeni Radoš Petrović ugledan i poslovan čovek sa KiM-a, kao i da je tražio da mu se pojača terapija, ali navodi da je “veliki strah od zatvorskih čuvara”.

– Ovo je sve rečeno u prisustvu zatvorskih čuvara – naglasio je Vučić.

O zabrani uvoza srpske robe

Istakao je da su stvari mnogo ozbilnije nego što izgledaju.

– Da li je neko razmislio o kakvom je bezobrazluku reč kada se stranci hvale odlukom da je Kurti dozvolio uvoz strane robe. To znači da mi Srbi ne možemo da uvezemo hleb iz Raške ni kiseonik u Mutrovačku bolnicu, ni kiselu vodu, ni vodu, ali smo dobrodošli ako treba da zarađujemo za strane kompanije. I mi nemamo problem da izvršimo pritisak na Kurtija ako treba da pusti deo nemačke ili američke robe, ali vaše srpske ne – kazao je Vučić.

Kako je dodao, Srbija je sama u ovome.

– Zemlja je u teškoj situaciji i zbog rata u Ukrajini. Mi smo pod najtežim pritiscima, jer nismo uveli sankcije Rusiji, jedini u Evropi. Jasno je da po pitanju Kosova mi samo razgovaramo sa kolektivnim zapadom. Iz milion razloga. Ali morate da nastavite da razgovarate, ne smete da ispadnete iz toga. Otići ćemo da vidimo sa Boreljom, da vidimo šta hoće od Srbije. Samo gledajte Eskobarove izjave videćete koliko je Srbija u teškoj poziciji – rekao je Vučić za “RTS”.

O dijalogu Beograda i Prištine

Naše je da se borimo i da tražimo sve što možemo, istakao je Vučić, kao i da zna da je Srbima na Kosovu i Metohiji “prekipelo i doteralo cara do duvara”.

– Na zapadu misle da je moguće da se teror nad Srbima nastavlja – rekao je Vučić.

Kosovska Mitrovica
FOTO: DOPISNIŠTVO KIM / TANJUG Kosovska Mitrovica

Naše je, dodao je, “da se borimo koliko možemo”.

– Hoćemo da gradimo odgovornije odnose, moraju da razumeju naše političke stavove. Što se Evropljana tiče danas ću da čujem Borelja, neću da skupljam poene tako što ću da govorim loše o njima. Mi ćemo da ih saslušamo, ne razumem smisao mog odlaska u Brisel. Idem da razgovaram sa njima da mi ne bi rekli “Nisi došao u Brisel.” O čemu da razgovaramo? Razgovarao sam pre hapšenja Srba, pre lažnih gradonačelnika, pre napada, upucavanja. Što se pravite blesavi svi vi iz Kvinte? Znate sve šta se dešava – naglasio je Vučić.

Cilj Aljbina Kurtija, dodao je on, je da protera Srbe sa cele teritorije Kosova i Metohije.

– To je njihov jedini cilj. Reč je o enveristi, o najbližem, patološkom sledbeniku Adema Demaćija. Kurti je njegov portparol i njegov najbliži saradnik – rekao je Vučić.

O hapšenju Kosovskih policajaca

Govoreći o hapšenju kosovskih policajaca, Vučić je rekao da sa stoprocentnom sigurnošću zna da su oni uhapšeni na teritoriji centralne Srbije, te da ne zna šta se zbivalo na teritoriji Kosova i Metohije, jer ta teritorija nije u nadležnosti Beograda po Kumanovskom sporazumu.

.
FOTO: MUP.

Naglasio je da se Srbija sada nalazi u najtežoj situaciji i da je pod najtežim pritiscima.

– Neko mora, u ime građana, da obavlja teške poslove u najtežim mogućim uslovima. Zemlja je u teškoj situaciji, i zbog rata u Ukrajini. Srbija je jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji – naveo je Vučić.

O izložbi “Ekspo2027”

Ocenio je ida je izuzetno značajna stvar što je Srbija uspela da na kandidaturi za Ekspo2027 osvoji 81, od 154 glasa i pobedi.

– Uspeli smo da dobijemo i jednu fantastičnu Malagu, hvala i Pedru Sančezu na čestitkama i Blinkenu, pobedili smo američku Minesotu, tajlandski Puket, Argentinu, i čeka nas ogroman posao. Beograd će sada postati najveće gradilište u Evropi – rekao je Vučić.

Takav sajam donosi ogromnu promociju, istakao je Vučić i dodao da se očekuje ozbiljan ekonomski efekat.

– Mi očekujemo da direktan ekonomski efekat bude oko 500 miliona dolara, indirektan još 600 miliona, ukupno 1,1 milijardu. Očekujemo da uložimo ogromne pare, biće kompletno nove sajamske prostorije fantastično uređene baš kao što ih ovde prikazujete – sa otvorenim krovovima. To su radile najbolje arhitekte – rekao je Vučić.

Ubrzan rad je, dodao je on. neophodan, od izgradnje Nacionalnog stadiona do samog Ekspo prostora.

– Stambenih kvadrata u koje ćemo da smestimo učesnike Ekspo-a, a posle toga da razgovaramo kako ćemo da prenamenimo te stanove i kome od ovih ugroženih struktura koje nemaju rešeno stambeno pitanje. Za sve to nam je potrebna politička stabilnost koju nije lako održati – rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da želi da čestita građanima Srbije – jer je jako teško pobediti Španiju, fantastičnu Malagu.

– Zašto? Zato što, kada Argentina ispadne u prvom krugu, španski govoreći deo Latinske Amerike, imali smo mi tu glasove od Kube do mnogih drugih naših prijatelja, u drugom krugu, jer oni su svi obećali bili Argentini u prvom krugu. Onda je trebalo da donesu odluku između vas i Španije. Nije lako da donesu odluku za Srbiju, i ipak smo uspeli to, iako su sve zemlje EU uz Španiju. Velika podrška azijskih i afričkih zemalja i zemalja iz regiona – rekao je Vučić.

Blic

Tagovi:

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
SNS Uzivo
22.06.2023 21:18

Kako ono kazu klinci ludilo mozga… 🙂

Last edited 3 Meseci Ranije by SNS Uzivo
Gost
SNS Uzivo
01.07.2023 21:55

Covece slusas li ti sebe, ima li smisla ista sto ti govoris? 🙂

Last edited 2 Meseci Ranije by SNS Uzivo

Povezane vesti