Претрага
Претрага
Close this search box.

Vučić: Priština rešena da protera Srbe sa KiM, ali neće biti izbegličkih kolona

Foto: kurir.rs

“Ključna poruka Srbima na KiM je šta god bilo izbegličke kolone neće postojati i sačuvaćemo naš narod od pogroma”, naglasio je predsednik Srbije.

“Nemamo kuda, saterani smo u ćošak, po pitanju Kosova i Metohije, a naša ključna poruka danas, našem stanovništvu na KiM bila je – šta god bilo i kako god bilo – izbegličke kolone neće postojati, sačuvaćemo naš narod na KiM”, izjavio je danas, posle sastanka sa predstavnicima Srba sa KiM, predsednik Aleksandar Vučić.

Vučić je rekao da je delegacija Beograda u Briselu, pre nekoliko dana, u nastavku dijaloga sa Prištinom, na najvišem nivou imala četiri zadatka:

“Prvo, da uradimo sve što je u našoj moći da sačuvamo mir, stabilnost, sigurnost i bezbednost. Drugo, morali smo da izbegnemo sveopštu osudu Zapada protiv Srbije, da nismo bili dovoljno za kompromis, da nismo došli sa idejom i predlozima kako da se do kompromisa i dodlje”, rekao je Vučić.

Cilj Albanaca proterivanje srpskog življa sa KiM

Predsednik Srbije izjavio je danas da Albanaci na KiM imaju dva cilja, a to su ukidanje bilo čega što ima veze sa srpskom državom i konačni progon i poroterivanje srpskog življa na KiM.

To su dva jedina cilja kojima se rukovode, rekao je Vučić na konferenciji za medije posle sastanka sa Srbima sa KiM.

Srbi sa KiM podržali rukovodstvo Srbije da u narednih 10 dana tragamo za kompromisnim rešenjima

Srbi sa KiM podržali rukovodstvo Srbije da na svaki način u narednih deset dana tragamo za kompromisnim rešenjima, istakao je predsednik.

“Postavili su nam crvene linije o kojima ne želim da govorim. Tražili su garancije da neće doživeti ono što je doživeo srpski narod u drugim delovima Jugolavije i dobili su moje garancije za to. Nećemo dozvoliti pogrom i proterivanje srpskog narioda. Ako se ne prekine sa progonom, u narednih mesec dana doći će do napuštanja institucija, do kraja septembra svi, i policajci i sudije napustiće institucije”, naglasio je Vučić.

Na Kosovu se sprovodi permanentan teror nad Srbima

Predsednik je istakao danas, obraćajući se građanima, da se na Kosovu još od 1999. sprovodi permanentan teror nad srpskim stanovništvom.

Objasnio je da mu je namera da podnese izveštaj svim građanima o onome što se zbivalo u Briselu, ne samo o tehničkim detaljima, već i o politici i onome što nas čeka i šta možemo, šta ne možemo i šta ćemo preduzeti i podsetio na dosadašnje dogovore.

Priština je došla sa idejom da razgovaramo o generalnom o sporazumu

“Priština je došla sa idejom da razgovaramo o generalnom o sporazumu od šest tačaka – međusobno priznanje i ulazak Prištine u međunarodne organizacije; rešavanje problema iz prošlosti – nestali i konstatovanje i rešavanje problema silovanih osoba, raseljena lica, vraćanje artefakata koje je Srbija po njima otela; finansije odnosno ratna odšsta: saradnja u budućnosti, isti odnos i ista prava Srba na KiM kao Albanaca u Bujanovcu i Preševu; ponovno razmatranje prethodno ogovorenih sporazuma”, istakao je predsednik.

Predložili smo KS tablice, odbili su

“Predložili smo KS tablice koje su statusno neutralne, Kurti je rekao da svi moraju da imaju RKS table”, ističe Vučić.

Kako kaže, smisao svega je da šta god mi prihvatali ili ne prihvatali, oni odbijaju sve.

Priština ne može da izdaje ulazno-izlazni dokument Srbima na severu KiM

Priština ne može da izdaje ulazno-izlazni dokument Srbima na severu KiM, to ne piše u sporazumu, ističe predsednik.

“Prištini je stalo jedino do toga da se unište životi Srbima na KiM, jedini cilj je ukidanje bilo čega što ima veze sa srpskom državom i progon srpskog naroda sa KiM, odbili su sve naše kompromisne predloge”, naglasio je Vučić.

Ustanovili smo čudna kretanja nekih lica na severu KiM

Predsednik Srbije istakao je danas da su pojačane sve vrste obaveštajnih aktivnosti na severu KiM.

“Na vreme smo obavestili lica koja se nalaze na listi za likvidaciju prištinskog režima, koju su pojedine spoljne službe odobrile. Ustanovili smo čudna kretanja nekih lica. Na severu KiM boravila je grupa Čerkeza i Čečena sa dva cilja, a jedna je opservacija na severu, i dodatno vrbovanje Albanaca za sukob u Ukrajini”, naglasio je on.

NATO da radi svoj posao i sprečava upad specijalaca na sever

Vučić je pozvao danas NATO da prekinu upade specijalnih kosovskih jedinica na sever Kosova i da počnu da primenjuju sporazume koje su sami potpisali.

Predsednik je u obraćanju rekao da je sam generalni sekretar Jens Stoltenberg potvrdio da postoji jasan dogovor o pokretima prema severu, a koji je kako je istakao Priština više puta prekršila.

tanjug.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti