Претрага
Претрага
Close this search box.

VUČJA KRV MU STRUJI VENAMA! Malo ko zna za rasu SOP – Nije zvanično priznat, ali SRPSKI ODBRAMBENI PAS ipak postoji (FOTO)

Foto: Screenhsot

Srpski odbrambeni pas je rasa nastala na planini Romaniji ukrštanjem vukova, tornjaka, napuljskih mastifa, rotvajlera i američkih stafordskih terijera

Tvorac rase je Nenad Gavrilović. Njegova želja bila je da rekonstruiše staru, izumrlu rasu “srpskog mastifa”. Nenad Gavrilović, travar i odgajivač pasa je od 1981. godine do 1991. godine radio na formiranju pasmine Srpskog odbrambenog psa.

Foto: Screenhsot

Nenad je svoju rasu  zakonski zaštitio. Rasa je nastala ukrštanjem vuka sa pastirskim psima tornjacima, koji su prisutni na celom balkanskom poluostrvu. Ti mešanci vuka i tornjaka kasnije su pareni sa rotvajlerom. Druga linija ovog odgajanja išla je tako što su vukovi pareni sa napuljskim mastifom. Ti mešanci su kasnije pareni sa mešancima iz kombinacije vuk-tornjak-rotvajler. Kasnije je u odgajanje ubačen američki staford terijer, i te četiri rase pasa, sa vukom, genetička su osnova za ovu rasu.

Foto: Screenhsot

Pas je potpuno je odan vlasniku i ukućanima, zaštitnik porodice, privržen, poslušan i pouzdan, fantastičan za dresuru, veoma dobar prema deci. Ova vrsta živi do 20 godina.

Kako NS Uživo saznaje ova rasa nije priznata od Međunarodne kinološke federacije, samim tim ni od Kinološkolg saveza Srbije. Ovo je rasa koja nema kontrolisano poreklo. Da bi se neka rasa napravila potrebno je godina rada i posmatranja, te da se odvajaju prikladni mužjaci i ženke.

Štenci SOP-a se na oglasima prodaju po ceni od 250 evra, pa naviše.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti