Foto: ilovenovisad.com
Kada je reč o proslavi božićno- novogodišnjih praznika i dočeka Nove godine, godinama unazad, Novi Sad je kao destinacija izuzetno atraktivan, posebno kada je reč o regionalnim turistima, jer veliki broj turista voli da svoj produženi vikend sa porodicom i prijateljima provede i tokom prazničnih dana u Novom Sadu, ističu iz Turističke organizacije Novog Sada (TONS).

-Ono što ih pored programa koji se odnosi na sam doček Nove godine privlači, jeste mogućnost da posete brojne manifestacije i događaje (Novosadski Winter fest, Ledena šuma) koji se održavaju u Novom Sadu u tom periodu, da prošetaju okićenim parkovima i ulicama grada, posete Tvrđavu, a gastronomska ponuda koja predstavlja miks brojnih nacionalnih kuhinja, posebna je atraktivnost. Još ako je reč o čardama, salašima, nacionalnim restoranima ili poslastičarnicama sa tradicojom, užitak je prema rečima turista zagarantovan – kaže za NS Uživo Tihana Putin iz TONS-a.

Foto: Beta/Dragan Gojić
OVE GODINE POVEĆAN BROJ GOSTIJU U ODNOSU NA PRETHODNU

U normalnim uslovima, pre kovid perioda, pored brojnih domaćih i regionalnih turista iz Bugarske, Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Austrije dolazili su i turisti iz Nemačke, Turkse, Ruske Federacije i SAD-a. Ove godine najveći broj inostranih turista došao je iz Ruske Federacije i Turske.

– Ove godine pored povećanja dolazaka i noćenja domaćih turista, primetno je veći broj (u odnosu na prethodnu) turista iz inostrnastva, a regionalni turisti su prisutni tokom čitave godine. Pojedini hoteli i ugostiteljski objekti su krenuli sa objavom za sam doček Nove godine, ali rezervacije za sada idu „sporije“ a sasvim je izvesno da na to utiče epidemiološka situacija. Ukoliko ona bude bila bolja, sigurno će se veći broj turista odlučiti za dolazak – nastavlja Tihana.

ZA 9 MESECI NOVI SAD POSETILO SKORO 100.000 TURISTA

Prema poslednje obrađenim podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije na teritoriji Grada Novog Sada u periodu januar – septembar 2021. godini ukupno je boravilo 97.046 turista što predstavlja porast u odnosu na isti period prethodne godine za 73,9%.

Od toga domaćih turista je bilo 46.373 (rast za 53,6%), a stranih 50.673 (rast za 97,8%). Prema istom izvoru u periodu januar – septembar 2021. godine ukupno je ostvareno 251.792 noćenja što predstavlja porast od 134%. Od toga domaći turisti su ostvarili 113.689 noćenja (rast za 103,1%), a strani 138.103 (rast za 167,4%).

Prema istom izvoru, u septembru 2021. godine na teritoriji Grada Novog Sada ukupno je boravilo 14.381 turista što predstavlja porast u odnosu na septembar prethodne godine za 68,8%.

TOKOM  LETA STRANCI BILI BROJNIJI OD DOMAĆIH TURISTA

Iz TONS-a upućuju na podatak da je tokom letnjih meseci (jun, jul, avgust) u Novom Sadu, zabeležen rast dolazaka i noćenja u odnosu na prethodnu godinu, ali ono što je još važnije je da u poređenju sa avgustom 2019. godinom zabeležen porast ukupnih noćenja (domaćih i stranih turista zajedno) godinu i to za 7,8%.

Istakli su i interesantan podatak da su tokom tri letnja meseca ove godine stranci bili brojniji od domaćih turista i po broju dolazaka i po broju noćenja.

Sanja Kužet

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments