ZA BEZBEDNOST NA VODI NAJVAŽNIJA JE EDUKACIJA I PREVENCIJA! Spasilac: Najugroženija su deca bez obzira da li su dobri plivači!

Pixabay/Emilio Garcia

Tokom juna i jula ronilački vod Žandarmerije je izvukao čak 14 tela utopljenika. Vikend za nama u samo jednom danu je odneo tri žrtve. Nepažnja, nesreća ili nešto treće, niko sa sigurnošću ne može da tvrdi šta je razlog, a nadležni kažu da je samosvest na prvom mestu. O glavnim opasnostima na vodi govorio je Đorđe Nedeljković, koordinator spasilačke službe.

– Bilo koji par očiju koji vidi neku promenu na vodi i pozove stručnu pomoć je od ogromnog značaja za nas. Ali u smislu prevencije najvažnija je edukacija o tome kakva je sama vodena površina, tj. kakva je konfiguracija tla. Nedavna nesreća na bešenovačkom jezeru je upravo time uzrokovana. Neko od meštana je mogao da im kaže tu je kraj plićaka, tu možeš da propadneš.To je mnogo važna stavka u samoj prevenciji i kupači treba jedni drugima na to da ukazuju.

Kupanje sa pogledom na zelenilo; foto: eKapija / Aleksandra Kekić

Još jednom se osvrnuo na nesreći kod bešenovačkog jezera i istakao da su najugroženija deca:

– To su bila deca od 12 i 13 godina i izgubili su tlo pod nogama. Sava je počela da ih nosi. Roditelji nisu nažalost bili u blizini. Deca su najugroženija kategorija po pitanju bezbednosti na vodi bez obzira da li su dobri ili lošiji plivači. Njih hvata panika i tu nastaje problem.

Kurir.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti