Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Savet za kordinaciju poslovne bezbednosti saobraćaja na teritoriji grada Novog Sada i ove godine kao i prošle, obezbedio je besplatna auto-sedišta za decu za prvih 200 prijavljenih roditelja koji su ispunili uslove konkursa. Još 100 sedišta je danas dodeljeno roditeljima u Skupštini grada Novog Sada.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Pored obezbeđenih auto-sedišta, roditeljima je predstavljena i besplatana edukacija na temu pravilne upotrebe i korišćenja sedišta kao i bezbednosti u saobraćaju.

– Ove edukacije su najbitnije, jer ako podelimo sedišta a ne znamo kako se ona pravilno koriste i kako da ih pravilno učvrstimo u vozilu po propisima, mi ništa nismo uradili. Ideja  jeste upravo da se se roditelji edukuju kako bi na najbolji mogući način zaštitili svoje dete – rekao je Basarić Đorđe, načelnik uprave za saobraćaj i puteve i dodao da se pored ove edukacije vrši i edukacija budićih majki koje pohađaju školicu za trudnice u saradnji sa Domom zdravlja u Novom Sadu.

Pored pomenutih edukacija, organizovana su i predavanja za sve zainteresovane za auto-sedišta na Štradnu, svake poslednje nedelje u mesecu. Na ovim edukacijama građani imaju priliku da nauče kako se sedište pravilno postavlja, kako dete treba da sedi u njemu kao i sve dodatne informacije.

Građani su pokazali veliku zaiteresovanost za ovaj projekat, ističu organizatori, a za samo 20 minuta od početka prijave za besplatna sedišta prijavilo se preko 200 roditelja.

– U Novom Sadu je posebna situacija, jer se mi već godinama trudimo da podižemo svest roditelja kada pričamo o bezbednosti dece kao putnika i roditelji su poprilično zainteresovani za ovu priču – naglasila je Marijana Jovanović, organizatorka edukacija.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Rano menjanje kategorije sedišta najčešća greška roditelja kada su u pitanju auto-sedišta za decu

-Postoje tri osnovne greške kada su u pitanju auto-sedišta, prva jeste to da deca nisu čvrsto vezana kaiševima, druga je da sedišta nisu dobro montirana u automobilu, zbog čega dolazi do nezgoda gde dete najčešće nastrada jer ispadne zajedno sa sedištem iz vozila – objašnjava Jovanović i dodaje da treća greška koja se javlja pri upotrebi auto-sedišta jeste da roditelj prerano prelaze u naredne kategorije sedišta i da decu prevoze u sedištima koja nisu za njihov uzrast.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

U periodu godišnjih odmora najveći broj stradale dece u saobraćaju

Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije u saradnji sa lokalnim samoupravama za bezbedbnost saobraćaja u gradovima širom Srbije, organizuje preventivne aktivnosti o povećanju bezbednosti svih kategorija učesnika u saobraćaju, a svakako jedna od najbitnijih kategorija jeste upravo bezbednost dece.

Veljko Ćurčić iz Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, ističe za NS Uživo da je trenutno period godišnjih odmora i da u ovom vremenskom intervalu deca nisu u školi već vreme najčešće provode na odmorima sa svojim roditeljima. Deca putuju automobiliom što predstavlja veći rizik za nezgode u saobraćaju.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Poseban akcenat stavlja se na bezbednost dece dok se prevoze u vozilu i iz tog razloga mi se danas ovde nalazimo kako bi  realizovali jedno predavanje i obuku o pravilnoj upotrebi dečijih auto-sedišta – rekao je Ćurčić i dodao da dosadašnje iskustvo pokazuje da čak 90 odsto roditelja koji prevoze decu u auto-sedištima to rade na pogrešan način.

U prvom krugu podeljeno je 100 sedišta, dok je danas podeljeno još 100, a prijava za preostalih 100 biće moguća u septembru. Sve dodatne informacije možete pogledati na sajtu 2022.autosedista.org

Ognjen Medić

 

 

 

 

 

 

 

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments