Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Grad Novi Sad i ove godine obezbeđuje sredstva za potpuno besplatan boravak za više od 17.000 dece u vrtićima PU ,,Radosno detinjstvo“, a za ovu namenu planirano je 649.053.037,00 dinara. Lista čekanja je na minimumu i na njoj su deca jaslenog uzrasta, a cilj je da kroz planirane projekte ona bude potpuno ukinuta

U okviru “Radosnog detinjstva” zaposleno je 2.604 radnika, postoji 73 vrtića koji su raspoređeni u 9 jedinica, Centralna kuhinja, tehnička služba, kao i upravna zgrada u kojoj se nalaze sve bitne prateće službe za funkcionisanje.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Značajna promena desila se od 1. januara 2020. godine kada, nakon odluke Grada  i gradonačelnika Miloša Vučevića, vrtići postaju besplatni za svu decu. To je bila realizacija pronatalitetne mere države.

Novi objekti i proširenja postojećih

U planu je izgradnja novog vrtića na Grbavici, koji će se nalaziti na uglu ulica Miše Dimitrijević i Kola srpskih sestara, kažu za NS Uživo iz Gradske uprave za imovinu i imovinsko-pravne poslove.

Procenjena vrednost investicije je 254.834.166,67 dinara. U toku je javna nabavka za izbor izvođača radova, a planirano je da se sa radovima na izgradnji počne krajem tekuće godine.

U okviru objekta organizovani su prostori za boravak dece uzrasta od 3-7 godina sa pratećim tehničkim i administrativnim prostorima. Isprojektovan je funkcionalan objekat kapaciteta za približno 140 dece koji će svojim atraktivnim izgledom predškolske ustanove predstavljati vizuelni reper Grbavice.

U okviru investicije izgradnje predmetnog vrtića planirano je i spoljno uređenje dvorišta. Projektnim rešenjem spoljnjeg uređenja nastojalo se zadržati što više zdravog postojećeg rastinja, predviđena je i dodatna sadnja novog, izgradnja dečijeg igrališta, postavljanje pratećeg urbanog mobilijara i uređenje slobodnih površina.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Juče su otvorena vrata novog vrtića u Veterniku, a očekuje se i otvaranje vrtića na Sajlovu. Proširuju se kapaciteti vrtića u Kovilju.

Evo kako je kod drugih

Roditelji uglavnom plaćaju  20 % cene – oko 5.000 mesečno!

NIŠ – Ekonomska cena boravka dece u vrtićima u Nišu, takozvana iznosi 20.140 dinara, od čega Grad finansira 80 odsto, a učešće roditelja je 20 %, mesečno 4.028 dinara.

KRAUJEVAC – Grad Kragujevac mesečno subvencioniše 80 odsto troškova boravka dece u vrtićima, a roditelji ostatak – 5.278 dinara mesečno.

nsuzivo.rs

4 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
SNS Uzivo
04/10/2022 18:49

Zanimljivo, da li znate da je vaspitacima ovih hladnih dana zabranjeno da pale klimu, deca sede u jaknama? 🙂

Vidoje
05/10/2022 09:06
Reply to  SNS Uzivo

A ti i tvoji ste bas imalu klimu lol. Nek se deca malo celice

SNS Uzivo
05/10/2022 16:55
Reply to  Vidoje

Gos’n Vidoje da li je moguce da se pitate sta je bilo kod “mojih” pre 10 godina, a nije vam problem sto deca danas sede u hladnim prostorijama?

Last edited 1 mesec ranije by SNS Uzivo
Mićko
05/10/2022 03:41

Što ne napišete da za iste treba debela veza da bih deca išla u u njih, tačnije u bilo koji u gradu inače ništa od vrtića.Što to ne napišete?zašto se to prećutkuje???Zašto ne istražite takve stvari?koga treba podplatiti da bi upisali dete u vrtić malo se raspitajte na tu temu ….