Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Organska poljoprivreda i proizvodnja se oslanja najviše na ekološke procese, lokalne uslove uz pomoć ljudi. Sve je popularnija u svetu, ali i sve dostupnija. U Čeneju, jednoj od najplodnijih zemljišta u Vojvodini, uzgajaju se različite namirnice, upravo na ovaj način- organski. Sada su proizvodi 20 gazdinstava dostupni na jednom mestu, distributivnom centru “Organski proizvodi na jednom mestu”

Sa teritorije Novog Sada svoje namirnice u ovaj centar dostavlja 11 proizvođača.
Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

U prisustvu predstavnika proizvođača ovaj centar organske hrane i prerade obišao je i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

-Želim da se zahvalim svim proizvođačima raznih organskih proizvoda iz svih delova grada Novog Sada koji su napravili jednu složnu porodicu, da zajednički nastupaju i proizvode zdravu i kvalitetnu hranu. To nema cenu za jedno društvo, narod i državu. Ovako se počinje, nigde u Srbiji ne možete da nađete niz organskih proizvoda na jednom mestu- istakao je Vučević.

Novi Sad je u prethodnih deset godina izdvojio 35 miliona dinara za podršku poljoprivrednih proizvođača organske hrane, dok je samo ove godine za to izdvojeno 5,5 miliona dinara.

Gradonačelnik je istakao da je ove godine uloženo više nego ikada u razvoj ove grane poljoprivrede; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Svake godine pravimo iskorake i izdvajamo više sredstava. Takođe, do kraja oktobra će početi radovi na izgradnji kanalizacione mreže u Čeneju, novac je dobijen od Republike Srbije kroz projekat “Čista Srbija”. Biće urađeno gotovo 20 kilometara mreže. Konačno će biti rešeno to što oni čekaju već decenijama- naveo je prvi čovek Novog Sada.

Gradonačelnik je istakao da će i to pomoći u kontekstu zaštite životne sredine i njenom unapređenju.

Paleta organskih prozvoda koji se mogu naći je široka; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Nada Letić, proizvođač poljoprivrednih proizvoda iz Čeneja, istakla je da je paleta proizvoda koji se nalaze u distributivnom centru široka- od prerade, voćnih sokova, prerada povrća i gotovih proizvoda.

-Naše celo imanje, od dva hektara, je uključeno u proizvodnju. Imamo i plasteničku proizvodnju, tako da 365 dana imamo proizvodnju. Naše opredeljenje je bilo da se iz Novog Sada preselimo na Čenej i da se bavim ovim, pre svega zbog našeg deteta, a zatim i ponude drugim ljudima da koriste isto što i mi- dodala je Nada.

Sa teritorije Novog Sada svoje namirnice u ovaj centar dostavlja 11 proizvođača, a sve će uskoro moći da se nađe i u Beogradu.

Proizvođači su naveli da se sve mladih bavi proizvodnjom organskih proizvoda; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Ivona Karan

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments