Za OVAJ SPORT mnogi nisu čuli, a REPREZENTACIJA SRBIJE učestvuje na PRVOM SVETSKOM PRVENSTVU (VIDEO)

Foto: kornhol.rs

Mnogi ljudi u Srbiji nisu do sada čuli za „kornhol“, ali ove godine održava se prvo Svetsko prvenstvo u ovom relativno novom sportu, a jedan od učesnika biće i reprezentacija Srbije. O čemu je reč?

Kornhol, ili „vreće“, sport je koji se razvio u Severnoj Americi, pretežno Sjedinjenim Američkim Državama.

Ovaj rekreativan sport svoje prve verzije imao je još 70-ih godina prošlog veka, ali prvo zvanična takmičarska liga osnovana je tek 2005. godine.

Pre pet godina proglašena je profesionalnim sportom, a procenjuje se da je na svetu igra preko 25 miliona ljudi, dok postoji preko 200.000 registrovanih takmičara.

Igra se i u Srbiji

Kornhol organizacija u Srbiji pojavila se krajem 2022. godine, a već se uveliko igraju turniri i lige.

U kvalifikacionom delu lige održano je 32 turnira u Beogradu i Novom Sadu, a najboljih 30 takmičara odmerili su snage u finalnom turniru.

Po poslednjem „odmeravanju snaga“, najbolji kornhol igrač u Srbiji je Marko Antonijević.

Koliko je teško, koliko ozbiljno i kakva su pravila?

Kornhol je sport u koji nije teško uvesti početnike. Sastoji se od drvene table sa rupom na jednom kraju, a takmičari vrećama sa sitnim punjenjem iz daljine gađaju upravo ove rupe.

Ako vreća završi u rupi, to važi 3 boda, ako ostane na tabli računa se 1 bod, a ako spadne ili skroz promašite 0.

Prvi takmičar baca svoje 4 vrećice, pa drugi svoje, naizmenično, nalik pikadu. Gađa se sa 11 metara.

Ove godine, 1. i 2. septembra u Parizu biće održano prvo Svetsko prvenstvo u kornholu, čiji je organizator Svetska kornhol organizacija.

Neki od takmičara, pored Srbije, biće i reprezentacije SAD, Kanade, Nemačke, Francuske, Holandije, Velike Britanije, Belgije, Švajcarske, Slovačke i Italije.

Reprezentaciju Srbije predstavljaće Marko Antonijević, Damjan Cvetojević, Igor Ćorić i Obrad Luković, a nadamo se da će našoj zemlji doneti i prvu medalju u ovom sve popularnijem sportu.

gradskeinfo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti