Претрага
Претрага
Close this search box.

Za poginule u NATO bombardovanju položeni venci u kasarni „Jugovićevo” – Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić: Možemo da budemo spokojni, država vodi politiku mira, razvoja i to je dokaz da možemo da gradimo tri mosta (FOTO)

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Povodom obeležavanja Dana sećanja na poginule u NATO bombardovanju, u kasarni „Jugovićevo” održan je komemorativni skup jedinica iz garnizona Novi Sad. Vence na spomen obeležje položio je gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić i podsetio da nikad ne treba da zaboravimo šta je učinjeno tih 78 dana

– Na današnji dan, pre 24 godine, NATO agresori su počeli da bombarduju našu državu, a ujedno i Novi Sad. To je jedan od najtežih dana u istoriji, kako Srbije tako i Novog Sada, tada su srušena sva tri mosta, Varadinski, most Slobode i na kraju Žeželjev. Sravnjena je Televizija Novi Sad, više od deset puta gađana je rafinerija. Imali smo mnogobrojne civilne žrtve, kao i vojne. Nikad ne treba da zaboravimo šta nam je učinjeno u tih 78 dana, ne treba da zaboravimo na sve žrtve, na sve Novosađane, na žrtve celokupne države, a ne treba da zaboravimo i na materijalnu štetu koju smo pretrpeli tokom NATO agresije – rekao je prvi čovek Novog Sada.

Gradonačelnik se osvrnuo na trenutno stanje u državi i naglasio da treba budemo spokojni da država vodi politiku mira, politiku razvoja, napredujemo i to je dokaz da u ovom trenutku možemo da gradimo tri mosta.

– Kada gledamo sa ove tačke gledišta treba da budemo ponosni šta nam je od tada urađeno, koliko gradimo i ulažemo i koliko se ekonomski razvijamo. Dobro je da možemo da budemo spokojni da država vodi politiku mira, politiku razvoja, nesumnjivo ekonomski smo razvijeniji, napredujemo i to je dokaz da u ovom trenutku možemo da gradimo tri mosta, ono što nam je potpuno nestalo gde smo skelama tada zahvaljujući vojsci prelazili Dunav, čamcima sa Danubiusa, da smo nakon toga imali barže, to ne treba nikad da zaboravimo – istakao je Đurić i dodao:

– Kako svake godine obeležavamo ovde u Majevici, u kasarni, da nam to bude podstrek za dalje, da nastavimo dalje da radimo i da naprevimo bolji i lepši Novi Sad i našu državu Srbiju.

Brigadni general Zoran Asković, komadant prve brigade kopnene Vojske Novi Sad, istakao je da ne smemo da zaboravimo poginule saborce i sve građane naše zemlje koji su dali život za slobodu kojoj mi danas uživamo.

– Vojska Savezne Republike Jugoslavije tada je opravdala poverenje svojih građana. Vojska Srbije opravdava poverenje svojih građana danas, okrenuti smo budućnosti, gradimo bezbedno okruženje i spremni smo da odgovorimo na sve izazove koji su postavljeni pred nama – istakao je Asković.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Branko Ćurčić, potpredsednik Pokrajinske Vlade, osvrnuo je na štetu koja je učinjena tokom bombardovanja.

– Šteta koju sme pretrpeli bila je ogromna, između 1.500 i 2.000 poginulih, 6000 ranjenih, 25.000 tona eksploziva palo je na našu zemlju, 600 mostova je porušeno, 300 škola, preko 1.500 civilnih objekata. Napad je bio neselektivan i otvoren na našu državu. U ime svih onih koji su dali živote za slobodu ove države, oni koji su se borili, koji su nevino stradali, na današnji dan naša obaveza je da im odamo počast da se stalno toga sećamo i da se nikada ne zaboravi – rekao je Ćurčić.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti