Претрага
Претрага
Close this search box.

Za pokušaj ubistva nagrađen kućnim pritvorom: Dokle će korumpirane sudije da oslobađaju nasilnike!?

Foto: Ivan Kontić - Copyright MUP

Postavlja se pitanje koliko košta sudijska čast i poštenje i da li i najbrutalniji nasilnici mogu da izbegnu zatvor plaćajući korumpranim sudijama!?

Sudija Višeg suda Nataša Vojnović osudila je danas Ivana Kontića iz Nikšića na samo četiri godine zatvora zbog brutalnog prebijanja Beograđanina Miljana Mandića u Novom Sadu 2020. godine.

Pored toga, oslobođeni su Kontićevi saučesnici Ognjen Leđanac i Luka Vukajlović, kojima se u ovom postupku sudilo za učestvovanje u tuči, odnosno za pomoć učiniocu posle krivičnog dela.

Udarao u glavu onesvešćenog mladića i lomio mu ruke

Podsetimo, Kontić je napao Mandića 24. avgusta 2020. godine, ispred jednog ugostiteljskog objekta u Jevrejskoj ulici u Novom Sadu. Mandić je tom prilikom zadobio teške telesne povrede. Ubrzo se u javnosti pojavio snimak ove tuče, koji je uznemirio javnost.

Na snimku se jasno vidi da je Kontić udarao Mandića pesnicama, da ga je zatim uhvatio i oborio na zemlju i nastavio da ga udara pesnicama po glavi i vratu. Dok je nesrećni mladić ležao onesvešćen na betonu, Kontić mu je bez imalo milosti lomio ruke.

Prema navodima optužnice, Ivanu Kontiću je stavljeno na teret da je sa više udaraca pesnicom u glavu pokušao da liši života oštećenog Miljana Mandića iz Beograda. Ognjen Leđanac je optužen za učestvovanje u tuči, a Luka Vukajlović za pomaganje počiniocu nakon izvršenog krivičnog dela.

Kontić je posle brutalnog prebijanja Mandića, pobegao u Crnu Goru gde je, posle mesec i po dana skrivanja, uhapšen u podgoričkom naselju Zabjelo.

Za pokušaj ubistva nagrađen kućnim pritvorom

Ipak, sve to nije bilo dovoljno sudiji Nataši Vojnović da ga osudi po zakonu, nego ga je praktično nagradila kućnim pritvorom sa nanogvicom! Zato se postavlja logično pitanje, koliko košta sudijska čast i poštenje i da li i najbrutalniji nasilnici mogu da izbegnu zatvor plaćajući korumpranim sudijama!?

Sudija Vojvodić je dužna da objasni javnosti i da li bi istu presudu donela za nasilnika koji je, hipotetički, pokušao da ubije njeno dete ili su ovakve sramne presude rezervisane za one koji su spremni da potplate sudije Višeg suda!?

Povodom ove sramne presude Kontiću, oglasio se i oštećeni Mandić. On je ukazao da je, od kako je sudija Vojinović preuzela slučaj, prema njemu postupano krajnje nekorektno.

– Sudija Nataša Vojnović donela je sramnu presudu. Još od momenta kada je prethodni sudija Srđan Savić zamenjen sa slučaja, zbog navodnog problema sa godišnjim rasporedima, a kasnije i jedan član sudskog veća zamenjen novim članom, ja sam lično sumnjao da će ovaj proces dobiti zasluženi epilog. U sopstvene sumnje, vrlo brzo sam mogao da se uverim u sudnici, gde je prema meni postupano krajnje nekorektno, gde je korišćena svaka prilika da se meni izrekne opomena i unese na zapisnik, gde mi u mnogim situacijama nije dozvoljeno da govorim, niti je pokušano da se na pravičan i ravnopravan način pronađe istina o tome šta se zaista dogodilo kritičnom prilikom i šta su bili razlozi za takav čin – rekao je Mandić.

Foto: Twitter/ Printscreen

Mandić je dalje naveo da neverovatnom deluje činjenica da se kao pokušaj ubistva ne karakteriše to što mu je desetine udaraca u glavu, dok je bio bez svesti, naneo reprezentativac u borilačkom sportu.

– Šta je bio cilj udaranja čoveka koji je bez svesti u glavu, ako ne to?! Još neverovatnije deluje činjenica da su pomagači od kojih me je jedan više puta s leđa udario pesnicom u glavu i pomogao da me obore, a kasnije i nekoliko puta šutnuo u glavu, a drugi mu pomogao da pobegne – oslobođeni. Četiri godine koje je glavni okrivljeni dobio kao kaznu, zapravo će primenom pravila o puštanju na slobodu nakon odležane dve trećine kazne u realnosti biti 32 meseca kazne, što je već tu – istakao je Mandić i dodao:

– Onima koji su odgovorni za ovakav epilog poručujem: “Neka im je na obraz, ako obraza imaju”. Nadam se da će veće Apelacionog suda pažljivo pročitati čitav predmet, pogledati sve dokaze, i pravično preinačiti ovu sramnu presudu.

Korumpirane sudije isterale pravdu iz sudova

Presuda sudije Nataše Vojnović je samo još jedan od dokaza da je stanje u pravosuđu blago rečeno loše i da zbog jednog broja korumpiranih sudija pravda više ne stanuje u našim pravosudnim institucijama.

Konačno je došlo vreme da se tome stane na kraj, jer niko od poštenih građana Srbije ne može biti siguran da se, sutra ili prekosutra, neće naći na meti nekog nasilnika koji će zahvaljujući vezama i punoj koverti da izbegne zasluženu kaznu.

Zato se sada postavlja pitanje koliko košta sudijska čast i poštenje i da li i najbrutalniji nasilnici mogu da izbegnu zatvor plaćajući korumpranim sudijama!?

24sedam

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага