Претрага
Претрага
Close this search box.

Za ŠEST godina Grad dodelio subvencije za preduzetnice u vrednosti od 75 MILIONA, 330 žena iskoristilo novac, među njima i Nataša

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

U Srbiji je, prema statistici, jedna trećina žena preduzetnica, a to je na nivou evropskog proseka. Jedna od glavnih prepreka je strah od finansijskih gubitaka, a prednost je sloboda u poslovanju i vidljivija veza između truda, rada i zarade

U cilju podsticanja ženskog preduzetništva, Grad Novi Sad od 2016. godine u okviru Akcionog plana zapošljavanja uveo posebnu liniju – Samozapošljavanje žena, kao podršku pokretanju sopstvenog biznisa za žene koje se nalaze na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje.
Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Tako je prve godine subvencije dobilo 28 žena, a iz budžeta Grada izdvojeno je pet miliona dinara. Velika zainteresovanost i dobro vođenje Grada rezultiralo je da naredne godine, 2017, subvencije dobije 50 žena a izdvojena sredstva budu duplo veća.

Od 2016. do 2022. godine 330 žena dobilo je subvencije ukupne vrednosti 75 miliona dinara.

Prošle godine sredstva je takođe dobilo 50 žena, ali je iz budžeta izdvojen rekordni iznos od 15 miliona dinara. Za NS Uživo iz Grada ističu da je za 2023. godinu planiran iznos sredstava 25 miliona dinara, a konkurs će biti raspisan do sredine aprila.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Bespovratne subvencije za inovaciono preduzetništvo dobilo 157 žena

Od 2018. godine Grad Novi Sad u saradnji sa kabinetom ministra zaduženog za inovacije, raspisuje Javne konkurse za podsticajna sredstva kao podršku razvoja ženskog inovacionog preduzetništva na teritoriji grada. Sredstva su namenjena za nabavku mašina, opreme, softvera i za standarde kvaliteta. Do sada je za ove namene izdvojeno 39 miliona dinara, a bespovratna sredstva za kupovinu opreme i softvera, dobilo je 133 žene preduzetnica.

Za četiri godine, 157 žena dobilo je subvencije ukupne vrednosti 45 miliona dinara.

Foto: The Active Times

Nataša Padrov: Prijavu za subvencije bih preporučila svima

Nataša Padrov bavi se keteringom, a firmu “Brutalika ketering”, je otvorila prošle godine uz subvencije za žene. Na pitanje koliko su im subvencije bile značajne, naša sagovornica odgovara:

– Dobili smo 350.000 dinara. To je za početak odlično. Neko može da koristi tako što neće razmišljati o doprinosima, a mi smo kupili opremu, stvari za kuhinju. Kada nemaš svoj početni kapital, subvencije dobro dođu jer ne moraš da pozajmiš novac – istakla je dobitnica subvencija. Mi najviše spremamo hladna predjela, po tortiljama smo baš poznati. Radimo i različite vrste testa, uglavnom radimo ketering za proslave, rođendane- rekla je Nataša i dodala da su počeli da pripremaju hranu na roštilju, čija prodaje za sada ide dobro.

Foto: Screenshot Instagram

Prijavu za subvencije naša sagovornica preporučila bi svima.

– Kada bih imala mogućnost ponovo bih se prijavila. Super je za nekog ko želi da otvori svoj biznis, ovo je odlična odskočna daska.

Ivona Karan/Zorica Topić

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага