Претрага
Претрага
Close this search box.

Žabalj postaje zelena opština, Austrijanci zainteresovani da grade pogon za biomasu

Foto: zabalj.rs

Opština Žabalj, koja se nalazi blizu Tise i koja ima veliki broj poljoprivrednika, do 2030. godine postaće zelena opština a svu energiju koju će trošiti dobijaće iz obnovljivih izvora, prenosi eKapija.

Predsednik opštine Uroš Radanović rekao je za ovaj portal da postoji interesovanje investitora za gradnju pogona koji bi proizvodili zelenu energiju u ovoj opštini i da su firme iz Norveške i Austrije već zainteresovane.

Austrijska firma zainteresovana je za izgradnju reaktora na biomasu i trenutno je u procesu izrada studije izvodljivosti za taj projekat. Reaktor bi kao sirovinu koristio ostatke kukuruza koje bi Austrijanci otkupljivali od poljoprivrednika i od toga pravili metan, a od metana struju. Firma iz Norveške gradila bi solarnu elektranu u Žablju, na državnom zemljištu 7. klase.

U opštinama Žabalj i Đurđevo završeno je projektovanje prečistača otpadnih voda a vrednost gradnje je procenjena na oko 5 miliona evra. Za tu investiciju će opština aplicirati kod ministarstva, a realizacija će početi kad se obezbede sredstva.

Predsednik opštine istakao je za eKapiju da je u planu i gradnj amini pogona za reciklažu stakla.

nsuzivo.rs

Tagovi:

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Борис
20.11.2021 20:01

Ал ће то да смрди

Gost
Milutin
20.11.2021 23:06

I sve to na magarećim livadama!

Gost
Joca
21.11.2021 10:42

Hoće li se u zelenoj opštini i dalje paliti deponije smeća?

Povezane vesti