Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com

Cene gasa u Evropi su na početku trgovanja u sredu dostigle vrednost od 1.370 dolara za hiljadu kubnih metara, ali su potom pale na 1.300 dolara i rastu za 15 odsto, pokazuju podaci londonske berze ICE.

Cena majskih fjučersa na gas prema indeksu najvećeg evropskog čvorišta TTF na otvaranju trgovanja iznosila je 1.370 dolara. Ovo je za sada najveća cena današnjeg trgovanja. Zatim su kotacije blago usporile rast i od 9.20 po moskovskom vremenu bile su nešto iznad 1.310 dolara za hiljadu kubnih metara, što je povećanje za oko 15 odsto.

Ranije je kompanija „Gasprom“ saopštila da je obustavila isporuke gasa bugarskoj kompaniji „Bulgargaz“ i poljskoj „PGNiG“ zbog neplaćanja u rubljama. Isporuke su obustavljene dok se ne plate po novom postupku plaćanja u ruskoj valuti.

Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin naložio je krajem marta Centralnoj banci, „Gaspromu“ i vladi da organizuju transfer plaćanja za gas u rubljama za Evropsku uniju i ostale zemlje koje su uvele sankcije Rusiji. Putin je istakao da će Rusija nastaviti da isporučuje gas u količinama i po cenama prema postojećim ugovorima. Ruski lider je prethodno doneo odluku da neprijateljske zemlje ubuduće gas plaćaju u rubljama, ukaz važi od 1. aprila.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments