Претрага
Претрага
Close this search box.

Zašto je birkinka najskuplja torba na svetu? „Ermes” bira klijente na osnovu faktora koji često nisu jasni

Foto: YouTube screenshot/The Independent

Da se jedna ženska torba nije prosula po avionu možda svet ne bi ugledao birkinku. Let od Pariza do Londona i susret izvršnog direktora „Ermesa” Žan-Luja Dimaa i Džejn Birkin, svetske ikone stila koja je juče preminula – bio je sudbonosan za žensku modu. Na 8.000 metara iznad zemlje stvorena je prva skica za torbu koja je postala statusni simbol.

Izvršni direktor „Ermesa” (Hermès) Žan-Luj Dima sedeo je 1984. godine pored pevačice i glumice Džejn Birkin na letu iz Pariza za London. Ona je pokušala da stavi svoju torbu u odeljak iznad sedišta, ali je torba pala, a sadržaj se rasuo po podu. Birkinova mu se požalila da joj je teško da pronađe kožnu torbu koja joj se dopada.

Dima je ovaj susret uzeo kao inspiraciju za crnu kožnu torbu. Tako je nastala prva „birkin” torba.

Džejn Birkin je ovu torbu koristila u početku, ali se zatim predomislila, jer je u njoj nosila previše stvari. „Kakva je korist od druge?”, rekla je smejući se.

Ipak, od kasnih osmdesetih godina prošlog veka, torba „birkin” postaje statusni simbol. Danas je jedna od najprestižnijih koje su ikada napravljene.

Uz odgovarajuću ljubav i brigu, vaš odnos sa njom može trajati ceo život – ili više, tvrde iz ove kompanije.

Za koga je torba birkin

Birkin torbu ne može da kupi bilo ko, „Ermes” bira klijente na osnovu faktora koji često nisu jasni.

Ta ljubav za ceo život ima i svoju cenu. Kreće se u rasponu od 8.500 do preko 300.000 dolara, što birkinku čini najskupljom torbom u istoriji mode.

U „Ermesu” tvrde da vredi svaku paru, jer reč o umetničkom delu.

Kao modna kuća, „Ermes” se ponosi time što se zalaže za zanatstvo iznad svega. Njihov kredo je: „jedan majstor, jedna torba”, zbog čega svaku birkinku pravi jedan zanatlija – od početka do kraja.

Krokodilska koža i zlato

Godišnje se proizvede 12.000 različitih varijanti. Birkin torbe osim jedinstvenog dizajna krase i visokokvalitetni materijali, uključujući goveđu, krokodilsku i nojevu kožu.

Ima ih u širokom spektru boja, a kopča od zlata ili paladijuma savršeno ističe torbu.

„Ermesova muza” i ikona poznata po svom lakom, boemskom stilu, Džejn Birkin preminula je u Parizu u 77. godini.

rts

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti