Zašto samo ova evropska država danas ne slavi Međunarodni praznik rada?

Roterdam / Foto: Pixabay/djedj

U Srbiji i svetu danas se obeležava Međunarodni praznik rada, 1. maj, u znak sećanja na 1886. kada je desetine hiljada radnika u Čikagu stupilo u štrajk, zahtevajući osmočasovno radno vreme.

Međutim, jedna evropska zemlja “štrči” u tom smislu. Naime, Holanđani danas ne obeležavaju Međunarodni praznik rada, te na ulicama neće biti sindikalnih okupljanja, parada, protesta…

Prema Holandskoj konfederaciji sindikata (FNV), jedan od razloga zašto holandska vlada ne priznaje 1. maj kao praznik je taj što je, istorijski gledano, Holandija slavila Kraljičin dan (Koninginnedag) 30. aprila.

Sindikat, takođe, napominje da su borbe između holandskih sindikata i vlade bile “manje nasilne” nego u zemljama kao što su Francuska i Španija, što znači da je taj dan “izgubio deo svog značaja” u Holandiji.

Grad Zvole, Holandija; foto: Cycling in Christchurch

Dakle, 1. maj nije Praznik rada u Holandiji, mada je berza zatvorena, a neki ljudi koji rade za vladu, opštine, banke i sindikate, ipak, imaju slobodan dan 1. maja.

Doduše, u nekim zemljama se ovaj praznik obeležava drugim datumima, ali veći deo Evrope, Afrike i Azije i cele Južne Amerike 1. maja obeležava Praznik rada.

Ono što Holanđani danas obeležavaju jeste De Dag van de Arbeid, praznik socijalističkog, komunističkog i anarhističkog radničkog pokreta koji je, pak, priča za sebe, u odnosu na internacionalni praznik.

Katolička crkva slavi praznik Svetog Josipa Radnika 1. maja, ali deca svakako moraju da idu u školu, a od onih koji rade – očekuje se da idu na posao.

To je, doduše, manjina zaposlenih u zemlji.

telegraf

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti