Foto: shutterstock

Novosadskim avanturistima, planinarima, vežbačima, ljubiteljima prirode, ali i teoretičarima zavere koji su večito u potrazi za vanzemaljcima, najomiljenija destinacija u Srbiji je planina Rtanj. Ovo, za mnoge mistično mesto, nalazi se na oko 335 kilometara od Novog Sada i do njega se automobilom putuje oko 4 sata.

I zaista, čim se nogom kroči na tlo ove moćne planine oseti se neki čudan mir i spokoj, jer na Rtnju, ali i u okolnim mestima, vreme kao da stoji, postaje nebitno, a mobilni telefoni su više van, nego u funkciji, jer dometa na većini lokacija nema, a o internetu da i ne govorimo.

Foto: Nenad Mihajlović

Za Rtanj su vezane i mnoge misterije – po jednima je to mesto koje rado posećuju vanzemaljci, drugi smatraju da je ova moćna planina centar jakog magnetnog polja, a treći da je ona dom rtanjskog čarobnjaka, a dosta ljudi veruje u priču da je Rtanj piramida i da nije prirodno nastala te da krije mnoštvo zlata.
Lekovito i magično bilje

Ova mistična planina je poznata i po rtanjskom čaju koji leči bronhitis, pojačava potenciju i dobar je za opšte stanje organizma. Tamo raste i smilje, koje je prepuno kolagena pa ga mnogi beru kako bi ga koristili i ostali mladoliki.

Tamo raste i magični raskovnik koji se u istočnoj Srbiji koristi u magijskoj medicini. Drugi, opet, veruju da je raskovnik ustvari mandragora jer, po predanju, u korenu mogu da se prepoznaju čovekoliki elementi. Po kazivanju Vuka Karadžića “Raskovnik je nekakva (može biti izmišljena) trava za koju se misli da se od nje (kad se njome dohvati) svaka brava i svaki zaklop otvori sam od sebe”.

Foto: Slobodan Botoški / Ustupljene fotografije

Čak i vremešni meštani iz okolnih sela uz rakijicu koja je obavezna kada im kročite nogom u kuću, pričaju kako ovu biljku ne može bilo ko da pronađe, a i ako je nađe, može mu se desiti da mu ona pobegne iz torbe.

Verovali ili ne u sve ove legende i predanja, jedno se sigurno ne može poreći, a to je činjenica da nad Rtnjem odišu mir, tišina i cvrkut ptica, jer on je opasan gustim šumama i kamenim predelima. Turisti su obično smešteni u podnožju Rtnja, a često i u selu Ilino koje se nalazi na oko pet kilometara od Boljevca odnosno na putu Boljevac–Soko Banja.

“Zaboravi ako možeš”

Pre ulaska u selo Ilino, gde grupe smeštaju, uočavaju se ravnice i vrlo interesantna polja koja podsećaju na polja i planinu Saint Victoire, a koju je mnogo puta slikao francuski slikar Pol Sezan. U ovom pitomom etno selu živi oko 80 duša, ali tu je smešten i muzej odnosno etno kuća poznate srpske vajarke Ljubinke Savić Grasi.

Posebnu atrakciju predstavlja Ilino vrelo, uređeni izvor planinske vode zahvaljujući kome je ovo selo i nastalo. Inače, ovde žitelji u glas govore kako izvorska voda ima konstantno istu temperaturu bez obzira na to koje je godišnje doba. Prodavnica nema, ali postoji restorančić “Zaboravi ako možeš” gde se priprema savršena hrana.

Novosađanke koje su krenule u ovu avanturu su želele i da osvoje tu čuvenu najvišu tačka Rtnja – vrh Šiljak koji se nalazi na 1.561 metara nadmorske visine jer, kako se priča, na vrhu se pruža nezaboravan ugođaj, a pri dobroj vidljivosti sa ove moćne planine mogu da se vide i planine sa kraja na kraj Srbije, prenosi portal Moj Novi Sad.

Osim toga na samom vrhu Šiljak, smešteni su ostaci kapele koju je sagradila Greta Minh 1934. godine u čast pokojnog muža Juliusa Minha, tadašnjeg vlasnika rudnika uglja u podnožju Rtnja.

blic.rs/mojnovisad.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments