Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Objekat nekadašnjeg Centralnog kreditnog zavoda u Grčkoškolskoj ulici je u zaštićen kao spomenik kulture, dok je od 2008. godine deo i prostorno kulturno- istorijske celine Staro jezgro Novog Sada.

Portal NS Uživo pisao je o prodaji Zepter zgrade petka 29. januara, a od Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada stigao nam je odgovor da oni o ovoj prodaji nisu obavešteni.

“Objekat se nalazi u privatnoj svojini, a prema Zakonu o kulturnim dobrima vlasnik može da proda kulturno dobro, s tim da je u obavezi da obavesti nadležni zavod i ponudi mu pravo preče kupovine. Status objekta promenom vlasnika ostaje nepromenjen- objekat u ovom slučaju ostaje dvojako zaštićen kao pojedinačan spomenik kulture i kao deo prostorno istorijsko-kulturne celine Staro jezgro Novog Sada. Postojeće propisane mere ostaju na snazi.

Zavodu se do sada niko nije obratio po pitanju prodaje pomenutog projekta.”

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Velika reprezentativna neobarokna palata našla se na spisku za prodaju sajta Nekretnine.rs, u decembru 2020. godine, kao poslovna zgrada površine 2316 kvadratnih metara. Na sajtu ne postoji cena po kojoj se kvadrat prodaje, a iz Zepter Real Estate-a, kompanije za promet nepokretnosti, nisu bili voljni da daju informacije našem portalu o prodaji ove nekretnine.

Direktor zavoda za urbanizam i arhitekta Dušan Miladinović rekao je za NS Uživo portal da je reč o objektu od značaja za Novi Sad i da je simbol jednog drugačijeg starog Novog Sada. Njena lepota, jedinstvena arhitekora, detalji koji je krase, svrstavala je u najčešće simbole koji su se nekada nalazili na starim razglednicama našeg grada.

On je naglasio bez obrzira ko bude sledeći vlasnik, zgrada mora da ostane pod zaštitom Zavoda i da bilo kakve izmene moraju biti odobrene od strane Zavoda i u skladu sa njihovim merama.

Autor: Ivona Karan

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments