Foto: Novosadski Sajam

Najveća priredba Novosadskog sajma, 89. Međunarodni poljoprivredni sajam, održana je u svom standardnom prolećnom terminu, od 21. do 27. maja. Ova velelepna manifestacija zadržala je tradicionalni format koji je izlagačima pružio priliku da se predstave u zatvorenom i otvorenom prostoru najstarije sajamske kuće u ovom delu Evrope.

Sajam je okupio je 1.100 izlagača iz Srbije i 21 zemlje (Mađarske, Italije, Češke, Holandije, Španije, Turske, Indonezije, Hrvatske, Severne Makedonije, Slovenije, Danske, Rumunije, Poljske, Bugarske, BiH, Crne Gore, Austrije, Maroka, Kube, Belgije i Angole.) Među njima su i one koje su prvi put nastupile na Poljoprivrednom sajmu poput Kube, Angole i Maroka.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Kolektivne izložbe su organizovali Mađarska, Češka, Italija, Holandija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Španija i Indonezija, a premijerno je objedinjeno nastupio i Maroko.

Poljoprivredni sajam je realizovan sa MAĐARSKOM kao Zemljom partnerom. Generalni sponzor je bio GLOBOS OSIGURANJE, Banka partner – BANKA POŠTANSKA ŠTEDIONICA, Zlatni sponzor AL DAHRA. Darodavci u Poklon-igri bili su AGROPANONKA, MBV i KITE DOO.

Pokrovitelj Nacionalne izložbe stoke, sa izložbom genetskih potencijala, kao i izložbi organskih proizvoda, onih sa oznakom geografskog porekla, te “Srpski kvalitet” i kraft piva bilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Sajam je podržala i Pokrajinska vlada, sa svojim sekretarijatima. Pored pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, posebno je aktivan bio i Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam. I izlagače i goste, otvorenih kapija dočekao je Grad Novi Sad.

Razgovarano je o brojnim temama, a potpisani su i protokoli o saradnji a priredbe koje će Novosadski sajam organizovati. Potekle su i sjajne ideje kao što je Berza stoke.

Izložba “KORAK DO VEKA”

Pored već omiljenih segmenata, ove godine je u Hali 3Novosadskog sajma, organizovana je i Izložba “Korak do veka” koju su činile tri postavke – Iz zbirke poljoprivrednih mašina i Izložba kukuruza (Muzejski kompleks Kulpin – Muzej Vojvodine) i Pokretačka industrija XX veka (Muzej Žeravica) – kao svojevrstan uvod u narednu, 2023. godinu, kada će Novosadski sajam obeležiti 100 godina postojanja i održati devedeseti Poljoprivredni sajam.

“Muzejsku“ halu Novosadskog sajma dnevno je obilazilo više stotina posetilaca, među njima i deca koja su učestvovala u radionicama. Dogovorene su i grupne posete muzejima nakon Sajma, a bilo je i posetilaca koji su ponudili svoje, skoro 100 godina stare poljoprivredne mašine, pa je dogovoren  i otkup.

Foto: nsuzivo.rs

IZLOŽBA STOKE

Na Nacionalnoj izložbi stoke bila su izložena najbolja grla domaćeg uzgoja, a najviše interesovanja, pa i promene vlasnika, bilo je u sektoru govedarstva.

Tako je od 154 izloženih goveda prodato 35 – jedan izlagač je deset grla prodao za 35.000 evra; Kasnije je od preostalih 144 prodato još 35 grla za više hilada evra. Jedan od izlagača je prodao tri junice za 7.900 evra; ostali ne govore cene, a većina izlagača je ugovorila prodaju sa farme. Bik Veliša, najveći i najteži bik 89. međunarodnog poljoprivrednog sajma nije prodat, a kako kažu nije ni bilo ponuda. Udruženje proizvođača goveda je najavilo veliku prodaju od 500 grla kupcu iz Srbije.

Uzgajivači ovaca izložili su 519 grla, a prodato ih dvadesetak po ceni od 250 evra pa i do 600 evra.

Koze – 29 izloženih grla – nisu bile na prodaju, samo su ih izlagali

Konji – od 85 grla, prodato jedno za 14.000 evra

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Dodeljene brojne nagarade

Stručne komisije, koje okuplja i angažuje Novosadski sajam čine ugledni profesori s fakulteta i instituta u Srbiji i inostranstvu, su od februara vrednovale kvalitet u 30-tak robnih grupa. Ocenjivanje je završeno tokom priredbe, a u četvrtak, 26. maja na Večeri šampiona najboljima su uručena priznanja – nekoliko specijalnih priznanja, Novinarska nagrada Novosadskog sajma „Petar Davidović“, priznanje „Najbolji u agrobiznisu“ ali i Veliki šampionski pehar sa titulom Apsolutnog lidera kvaliteta 89. međunarodnog poljoprivrednog sajma.

Jednoglasnom odlukom članova stručne komisije Sajma, zvanje apsolutnog lidera kvaliteta 89.  međunarodnog  poljoprivrednog  sajma  u  Novom  Sadu,  ponela  je  kompanija PATENT CO DOO, Mišićevo – za najviše korporativne standarde kvaliteta.

Nagrada “Petar Davidović” je uručena Đorđu Simoviću, novinaru Radio Novog Sada – RTV.

Traktor otišao u ruke Futožanina: Izvučeni srećni dobitnici nagrada na Poljoprivrednom sajmu

Za ovaj Sajam je akreditovano oko 600 novinara iz Srbije, BiH, Hrvatske, Crne Gore, Severne Makedonije, Slovenije, Turske, Mađarske i Austrije.U produkciji Novosadskog sajma snimljeni su gotovo svi važni događaji, izmontirano je 14 emisija “Svi na Sajam”, sa više od dva sata materijala u 60-tak priloga. Svakodnevno su štampane i “Sajamske informacije” – novine Novosadskog sajma u kojima  su objavljene 72 vesti.

nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments