Član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević prisustvovao je konferenciji povodom završetka prekograničnog projekta Srbije i Hrvatske “Obrazovanje u službi održivosti – zelene i energetski efikasne škole” koja je održana u Tehničkoj školi “Mileva Marić Ajnštajn”.

Ciljevi projekta bili su povećanje energetske efikasnosti (EE) putem energetske obnove škola u obe zemlje, primena obnovljivih izvora energije (OIE), te povećanje znanja o EE i OIE u prekograničnom području.

Tehnička škola “Mileva Marić Ajnštajn” učestvovala je u ovom Projektu, a radovi na energetskoj rekonstrukciji tog objekta obuhvatili su toplotnu izolaciju i zamenu svih prozora kako bi se značajno smanjili troškovi grejanja. Zamenjena je stolarija, odnosno svih 400 prozora na školi, urađena je termoizolacija cele zgrade i postavljena demit fasada, kojom se izolovala spoljašnjost objekta.

“Značaj ovog projekta koji smo započeli pre dve i po godine i koji smo uspešno realizovali je višestruk. Pored povećanja energetske efikasnosti tu je i segment prenošenja znanja i iskustava u prekograničnoj saradnji. Drago mi je da su institucije sa teritorije Grada Novog Sada pokazale da imaju kapacitet i znanje da mogu da dobiju i realizuju ovakve i slične projekte. Čestitam svim partnerima iz Novog Sada i Osijeka na uspešnoj realizaciji projekta, a siguran sam da je ovo početak saradnje i na nekim novim projektima”, rekao je Milorad Radojević i dodao da je ukupna vrednost projekta iznosila 1, 4 miliona evra.

Projekat je finansiran u sklopu Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatske i Srbije koji realizuju grad Osijek, “Obnovlji izvori energije Osijek” d. o. o., Županijska razvojna agencija Osječkobaranjske županije iz Osijeka, Tehnička škola “Mileva Marić Ajnštajn” i Regionalna razvojna agencija “Bačka” iz Novog Sada.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments