Foto: MUP

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin obišao je u Marselju pripadnike Helikopterske jedinice MUP-a Srbije koji se nalaze na letačkoj obuci za upravljanje helikopterom “superpuma”. Komandant Helikopterske jedinice MUP-a Nenad Nedić kaže da su “superpume” opremljene vedrima za gašenje požara.

Ministar Vulin istakao je da MUP može da se pohvali najsnažnijom helikopterskom flotom na čitavom Balkanu, te da u Srbiju uskoro stižu tri nove “superpume”.

“Veoma brzo, tri ‘superpume’ će doći u našu Srbiju. Srbija sa najsavremenijim i verovatno najboljim helikopterom na svetu u svojoj klasi, samo pokazuje koliko je ojačala i koliko je osnažila”, saopštio je Vulin.

Foto: MUP

On je objasnio da će “superpume” biti opremljene vedrima za gašenje požara, imaće dvostruku namenu, baš kao što svaki naš helikopter može da posluži i u odbrani zemlje kada je to potrebno.

“Naši piloti i naši mehaničari su prošli sve obuke i čim helikopteri stignu u Srbiju, a biće to veoma brzo, moći će da ih koriste”, rekao je Vulin.

Treba, kako kaže, da budemo ponosni na Srbiju kakva je danas, jer “ovo ni mnogo bogatiji i razvijeniji od nas ne mogu da obezbede za sebe”.

“Ovo je dokaz da kada se nešto planira, kada se nešto radi razmišljajući unapred, kako jedna zemlja napreduje i uostalom kako Ministarstvo unutrašnjih poslova napreduje”, istakao je ministar policije.

Ovom prilikom, Vulin se sastao s najvišim predstavnicima kompanije “Erbas”, sa kojima je i obišao pogon za proizvodnju najnovijih helikoptera, kao i deo u kojem se odvija program “superpuma”.

Komandant Helikopterske jedinice MUP-a Nenad Nedić istakao je da je zahvaljujući odnosu državnog rukovodstva na čelu sa predsednikom Vučićem prema MUP-u, helikopterska flota izuzetno modernizovana, kao i da je “superpuma” tip helikoptera koji daleko premašuje kapacitete ostalih helikoptera koje MUP ima u svojoj floti.

“Danas prisustvujemo završetku letačke obuke pilotskog sastava za novi tip helikoptera za Helikoptersku jedinicu MUP-a i, kao što vidite, ovo samo predstavlja završetak modernizacije flote koja je počela od pre nekoliko godina, zahvaljujući odnosu državnog rukovodstva prema samoj jedinici i prema celom Ministarstvu”, rekao je Nedić.

On je kazao da ono što izdvaja trenutno helikopter jeste da će svojim kapacitetima daleko nadmašiti kapacitete starih helikoptera, koji su, ponavljam, još u upotrebi i uvek su operativni da posluže i u različitim operacijama spasavanja i gašenja požara.

“Ovaj helikopter se izdvaja po tome što će operativnost same jedinice i samog Ministarstva daleko povećati, jer kapacitet podvesnog vedra, koje iznosi 4,5 tona, daleko premašuje one kapacitete koje je Ministarstvo nekada imalo”, poručio je Nedić.

Komandant Nedić je istakao da je “superpuma” najbolji tip helikoptera u svojoj klasi.

“Definitivno možemo reći da predstavlja najbolji tip helikoptera koji se nalazi u svojoj klasi. Daleko premašuje sve kapacitete ostalih helikoptera koji se trenutno nalaze u floti samom činjenicom da kapacitet ljudi koji može da se smesti u njega jeste 22 osobe i ponavljam – samo podvesno vedro iznosi čak četiri i po tone, dok, na primer, i podvesna kuka može prevesti teret težine do pet tona”, objasnio je Nedić.

rts.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments