Zbog bezbednosti dece, uklanja se stablo u blizini vrtića – službe „Gradskog zelenila“ u pripravnosti zbog najavljenog nevremena

Foto: Gradsko zelenilo

Zbog ugrožavanja bezbednosti dece u vrtiću „Kalimero“ na Bulevaru Oslobođenja 153, radnici JKP „Gradsko zelenilo“ ukloniće stablo platana koji je napola izvaljen, najverovatnije u olujama 19. i 21. jula. Platan se uklanja na osnovu prijave građana i stručnog mišljenja stručanjaka Instituga za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu i naloga Gradske uprave za gradsko zemljište i investicije, koji su zajedno sa radnicima „Gradskog zelenila“ bili na terenu

Konstatovano je da je korenov sistem stabla popustio i da je usled naginjanja stabla velike težine pokidao i betonsku stazu kojom je okružen. Evidentirano je da je drvo nagnuto i da predstavlja opasnost po bezbednost dece i prolaznika, jer se, prema mišljenju prof. dr Saše Orlovića i dr Miroslava Markovića sa Instituta za nizijsko šumarstvo, lako može desiti da se stablo pri malo jačem udaru vetra izvali i padne. Kako je za večeras i sutra najavljeno olujno nevreme, doneta je odluka da se stablo ukloni.

Foto: Gradsko zelenilo

Tokom subote biće uklonjena korošnja stabla, do visine od 1 metra, a panj i koren biće uklonjeni krajem oktobra, kad počne period sadnje kako bi se umesto uklonjenog stabla posadilo novo drvo.
Inače, zbog najavljenih oluja sve službe JKP „Gradsko zelenilo“ se nalaze u pripravnosti, kako bi pravovremeno mogle da intervenišu u slučaju da dođe do oštećenja drveća.

nsuzivo.rs

 

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti