Foto: JKP "Gradsko zelenilo"

Na razdelnom ostrvu u ulici Narodnog fronta radnici Gradskog zelenila privode kraju radove na podizanju zelenog zida, visokog dva i dugačkog 440 metara.

Danas je na ranije postavljenu metalnu konstrukciju počelo postavljanje 864 žardinjere, u koje će biti posađeno 1.728 komada lišćarskog i zimzelenog šiblja i perena i 740 komada puzavica. Biće posađeni zimski jasmin, vinka, ukrasna trava, lonicera i ruzmarin, a u zemlji oko ograde predviđena je sadnja dve vrste puzavica, lonicera i tekoma. Kad u potpunosti bude završena sadnja svih biljaka ulica Narodnog fronta dobiće 3644 novih kvadrata pod zelenilom.

Projekat vertikalnog ozelenjavanja razdelnog ostrva duž ulice Narodnog fronta realizuju JKP “Gradsko zelenilo” i Gradska uprava za zaštitu životne sredine.

“U pitanju je nastavak projekta ozelenjavanja Novog Sada koji je započet pre više od deset godina po nalogu tadašnjeg gradonačelnika Miloša Vučevića i koji se nastavlja uz saglasnost sadašnjeg gradonačelnika Milana Đurića. Ulica Narodnog fronta je jedna od najfrekventnijih saobraćajnica u gradu. Očekujemo da zeleni zid koji su projektovali inženjeri Gradskog zelenila, a čije podizanje finansira Gradska uprava za zaštitu životne sredine, u velikoj meri ublaži štetne efekte saobraćaja na mikrosredinu Limana 3 i 4”, kaže Miloš Egić generalni direktor Gradskog zelenila.

U Gradskom zelenilu ističu da je zeleni zid u Narodnog fronta pilot projekat i da će slični projekti biti realizovani i na nekoliko drugih saobraćajnica.

Foto: JKP “Gradsko zelenilo”

“Kao posledica intenziviranja saobraćaja javlja se niz neželjenih i štetnih efekata na životnu sredinu, posebno u delu aerozagađenja i povećanog nivoa buke. Pored značaja u pogledu unapređenja životne sredine, postavka zelenog zida će povećati bezbednost odvijanja saobraćaja jer će onemogućiti pešake da pretrčavaju put van pešačkog prelaza. Ovaj projekat je prvi u nizu ovakvih projekata koji će pored navedenih benefita doprineti vizuelnom izgledu novosadskih ulica i bulevara”, kaže Danijela Andrić pomoćnik direktora Gradskog zelenila za projektovanje, podizanje, proizvodnju i održavanje zelenila.

Ona ističe da je danas nastavljeno tretiranje drveća i šiblja u Dunavskom parku specijalnim mešavinama insekticida i fungicida, koje je započeto proletos i tokom kog je u potpunosti tretirano svo drveće i šiblje u Železničkom i Futoškom parku.

“Tokom narednih dana nastavljamo sa tretiranjem drveća u parkovima, uličnim i kvartovima, a nastavljamo i sadnju drveća i sakupljanje lišća”, kaže Andrić.

nsuzivo.rs

3 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
SNS Uzivo
09/03/2023 14:16

Sa’će nebeski narod to da akne… 🙂

Last edited 14 dana ranije by SNS Uzivo
Maja
09/03/2023 21:36

Nije moglo jeftinije da izgleda…. Idete li vi nekada u beli svet… gledate li kako to drugi rade… Sramota !

Dragan
10/03/2023 11:00

Čudi me što ekolozi nisu podigli ustanak jer gradska vlast ugnjetava sirote i jadne biljke i stavlja ih na milost i nemilost izduvnim gasovima automobila, autobusa i kamiona. Sirote i zarobljene biljke u žardinjerama izložene su i suncu i kiši i začuđenim pogledima građana.