Zepter banka u Grčkoškolskoj ulici; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Zgrada nekadašnjeg Centralnog kreditnog zavoda, u Grčkoškolskoj ulici u Novom Sadu, u vlasništvu je multinacionalne kompanije “Zepter” od 2004. godine, kada je i renovirana za potrebe te banke. 

Velika reprezentativna neobarokna palata našla se na spisku za prodaju sajta Nekretnine.rs, u decembru 2020. godine, kao poslovna zgrada površine 2316 kvadratnih metara. Na sajtu ne postoji cena po kojoj se kvadrat prodaje, a iz Zepter Real Estate-a, kompanije za promet nepokretnosti, nisu bili voljni da daju informacije našem portalu o prodaji ove nekretnine.

Oglas na sajtu za nekretnine o prodaji Zepter zgrade; foto: Screenshot sajta Nekretnine.rs

Zgrada je od 1997. godine zaštićena kao spomenik kulture. Rekontrukcija je urađena 2004. godine, kada je kupila “Zepter” kompanija i vršena pod strogim nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture. I danas postoji neko ko je zadužen za njeno nadgledanje. 

Tokom rekonstrukcije preuzeta je jedna velika obnova i tada su u šalter sali otkriveni gvozdeni stubovi sa jonskim kapitelima. Takođe, otkriven je i prvobitni sloj boje na zidovima sale, koji je bio toplog crvenog tona, koji je podsećao na zidove vile u Pompeji.

Postavlja se pitanje u čijim će se rukama naći ova zgrada iz 1895. godine, koje su namere budućeg kupca i da li će se Zavod za zaštitu spomenika kulture i dalje zalagati za jednu od najlepših novosadskih zgrada u strogom centru grada?

Autor: Ivona Karan

3 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Sosa
29/01/2021 13:18

Zgrada iznutra smrdi. Kad izadjete posle par sati mozete sve da bacite na pranje, bukvalno kao da ste bili u stali.

Stevanka
29/01/2021 17:14

Pre Ceptera u zgradi je bila Ljubljanska banka više godina i tada je bila zaštićena i u to breme okrečena plavom bojom……

Lazar
29/01/2021 18:40

Galens on a waiting call