Претрага
Претрага
Close this search box.

ZLATNA DEKADA U ISTORIJI ZDRAVSTVA NOVOG SADA Mart- mesec borbe protiv raka i PREDNOSTI koje pruža Novi Sad u prevenciji

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić/Ilustracija

Mart mesec se u našoj zemlji obeležava kao mesec borbe protiv raka. Maligne bolesti, uz kardiološke, najčešći su uzrok smrtnosti. Sama procena SZO jeste da opterećenje malignim bolestima pokazuje višegodišnji rastući trend. U našoj zemlji, prema Institutu za javno zdravlje „Batut“, žene najviše obolevaju od raka dojke, pluća, kolona, rektuma i grlića materice, dok muškarci najviše obolevaju od raka pluća, kolona, rektuma i prostate.

Piše: Aleksandar Kobilarov, predsednik Inicijative za promociju i unapređenje zdravlja

Foto: Doktor Aleksandar Kobilarov, czds.rs

Prevencija malignih bolesti ima ogroman potencijal

Naša zemlja po obolevanju od malignih bolesti, u odnosu na ostale, ima neslavnu statistiku. Po nekim statističkim podacima smo odmah iza Mađarske, a po smrtnosti od raka pluća smo prvi u Evropi.

Prevencija malignih bolesti ima ogroman potencijal i predstavlja najefikasniji pristup u njihovoj kontroli. Na približno dve trećine faktora rizika koji su odgovorni za nastanak raka je moguće uticati. Čak 40% malignih bolesti može biti izbegnuto jednostavnim merama: prestankom pušenja, ograničenim konzumiranjem alkohola, izbegavanjem suvišnog izlaganja suncu, zadržavanjem prosečne težine, konzumiranjem zdrave hrane, vežbanjem, kao i zaštitom od infekcija koje se mogu razviti u rak.

Preventivni lekarski pregledi su od izuzetne važnosti

U Srbiji prosečno godišnje od malignih bolesti oboli oko 40.000 ljudi, a isto tako godišnje oko 20.000 umre. Tokom života, jedan od pet muškaraca i jedna od šest žena će oboleti od raka, a jedan od osam muškaraca i jedna od jedanaest žena će umreti od nekog oblika maligne bolesti.

Rak pluća je nemilosrdna bolest, svaka dva sata jedan pacijent u našoj zemlji premine od ove bolesti. I u ovom slučaju redovni, preventivni lekarski pregledi su od izuzetne važnosti, a to je ključni preduslov za uspešno lečenje. Nažalost, pacijenti u našoj zemlji na pregled dolaze kasno, najčešće u poslednjem stadijumu bolesti kada su šanse za izlečenje minimalne. Da starosna granica nije ključna, govori činjenica da je najmlađi oboleli pacijent imao samo 21 godinu. Ono što je interesantno jeste da su 87% bili pušači, a 13% bivši pušači.

Pregled dojki u našem društvu i dalje tabu tema

Foto: Buffalo Healthy Living

Rak dojke je vodeći uzrok smrti kod žena, ono što je dodatno poražavajuće jeste da bi redovan skrining dojke (ultrazvuk i mamografija), kao i samopregled, možda doveo do toga da se postigne stopostotno izlečenje bez smrtnih ishoda. Zaista je čudno za čuti, ali pregled dojki je u našem društvu i dalje tabu tema.

Ono što je zajedničko svim ovim teškim bolestima je činjenica da naše stanovništvo retko ide na preventivne preglede i kontrole kod lekara. Čak i organizovani skrining pregledi kod različitih kampanja imaju slab odziv. U cilju poboljšanja ukupne situacije, pored vladinih institucija, veliku ulogu u budućnosti će imati i nevladin sektor. Kroz konkurse i različite fondove nevladine organizacije bi u bližoj budućnosti mogle postati ključan faktor u prevenciji malignih, ali i drugih bolesti. Potrebno je podići svest građana o neophodnosti redovnog pregleda, skratiti liste čekanja na preglede i dijagnostiku, a za to neophodna je saradnja i razumevanje svih činilaca društva.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Biser zlatne dekade bolnica “Mišeluk”

U Novom Sadu, za vreme mandata Miloša Vučevića, obnovljeno je i otvoreno mnogo Domova zdravlja, dok je biser te zlatne dekade u istoriji zdravstva Novog Sada nova Kovid bolnica „Mišeluk“. Pored najava da će ona postati gradska bolnica (još više mogućnosti za preglede uz rasterećenje Kliničkog centra), aktuelno postoje jasne indicije da će današnje jedinice intenzivne nege služiti za palijativno zbrinjavanje pacijenata. Neophodne rekonstrukcije i izgradnja Novosađanima je omogućila i redovniji pregled u domovima zdravlja, ali će i onima koji su u poodmaklom stadijumu bolesti ovim biti omogućena neophodna palijativna nega.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Veliki izazov u borbi sa malignim bolestima će biti i zadržavanje lekara i medicinskih sestara u zemlji. Stimulacije koje su na predlog predsednika Aleksandra Vučića uticale na povećanje plata medicinskim radnicima dobra su podloga za to. Nadamo se da će nova ministarka zdravlja uvideti pozitivan trend koji je nastavio sadašnji ministar odbrane Miloš Vučević, te da će i medicinari poput vojnih lica uskoro dobiti stambene objekte po sniženoj ceni. To bi bio sjajan način da se medicinski radnici zadrže u zemlji i da se spreči njihov odliv u inostranstvo.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Šta je ono što je do Vas, dragi čitaoče?
– redovan odlazak na preventivne lekarske preglede, odazivanje na organizovane skrininge i kampanje Ministarstva zdravlja
– izbegavanje čitanja i slušanja paušalnih stavova priučenih nemedicinskih lica na društvenim mrežama
– redovna vakcinacija protiv sezonskog gripa kako bi se telo poštedelo dodatnih opterećenja i sprečile komplikacije u slučaju obolevanja
– izbegavanje konzumiranja lekova „na svoju ruku“
– smanjenje unosa alkohola i uživanja duvana, bilo putem klasične ili e-cigarete.

 

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
SNS Uzivo
13.03.2023 10:12

Sećam se recimo za vreme korone kad se na pregled cekalo po 6 i 8 sati, ako nemate vezu naravno, onda idete preko reda, dosta mojih prijatelja lekara je otislo u inostranstvo da rade posto se i u zdravstvo zaposljavaju SNS botovi sa svakakvim diplomama, i tako… 🙂

Last edited 1 Godina Ranije by SNS Uzivo

Povezane vesti